QPS-logo
QPS logo QPS logo
klanteen vertellen logo
9,1
60 beoordelingen

Veelgestelde vragen

Bekijk of uw vraag hier tussen staat!

Vergoedingen

Hoe wordt de hoogte van de studievergoeding bepaald?

Deze is afhankelijk van de tijdsduur van uw verblijf en van het aantal handelingen die tijdens het onderzoek worden gedaan. De vergoeding wordt per studie vastgesteld en goedgekeurd door de Medisch Ethische ToetsingsCommissie (METC).

Moet ik belasting betalen over de vergoeding?

De Belastingdienst beschouwt de vergoedingen als inkomsten uit arbeid. QPS is dan ook verplicht hiervan aangifte te doen. U zult van ons een jaaropgaaf ontvangen. Of u belasting moet betalen over de vergoeding hangt af van uw persoonlijke situatie.

Wanneer ontvang ik de studievergoeding en de reiskostenvergoeding?

Binnen 4 weken na het volledig afronden van het onderzoek en na inleveren van de benodigde documenten ontvangt u uw studie- en reiskostenvergoeding. Mocht blijken dat u op basis van de medische voorkeuring niet mag deelnemen aan de betreffende studie dan ontvangt u alleen een reiskostenvergoeding.

Krijg ik een vergoeding voor het aandragen van een nieuwe deelnemer?

Ja, voor ieder door jou aangemeld persoon, die ook daadwerkelijk deelneemt aan een geneesmiddelenonderzoek bij QPS, zijn wij erg dankbaar en ontvang je € 300,-. Ken jij iemand die ook zou willen deelnemen? Meld ze nu aan!

Meer informatie vind je op onze Member-get-member pagina.

De onderzoekskliniek

Hoe ziet de kliniek er uit?

Onze onderzoekskliniek bestaat uit verschillende ruimtes. Zo zijn er slaapkamers, huiskamers, eetzalen, recreatieruimtes, onderzoeksruimtes, was- en douchegelegenheden en een binnenplaats. Wat de inrichting betreft doen wij er alles aan u zoveel mogelijk “thuis” te laten voelen. Wel hebben de artsen en verpleegkundigen witte jassen aan en zult u uiteraard de nodige medische apparatuur aantreffen. U kunt ook alvast een kijkje nemen door middel van onze virtuele tour.

Krijg ik een eigen kamer?

U deelt een kamer met een aantal andere vrijwilligers. Dit is afhankelijk van waar uw onderzoek plaatsvindt, in kliniek 1 (BTC) of kliniek 2 (Zielstraweg). Hier staan respectievelijk 8 en 24 bedden op een kamer/zaal. Dit wordt gedeeld door zowel mannen als vrouwen. Indien mogelijk zullen wij mannen en vrouwen scheiden bij de verdeling van de beschikbare slaapplekken. Er zitten gordijnen tussen de bedden zodat u toch de nodige privacy heeft.

Is het eten bij het verblijf inbegrepen?

Ja, alle maaltijden (ontbijt, lunch, diner) en “snacks” tijdens uw verblijf ten behoeve van de betreffende studie worden verzorgd door QPS. Afhankelijk van de studie kunt u kiezen uit een menu dat is samengesteld door QPS. Let wel, wij zijn een onderzoeksinstituut en geen restaurant.

Kan ik bij jullie parkeren?

Bij QPS is geen parkeergelegenheid aanwezig. Wel kunt u gebruik maken van de parkeergarage van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) of van parkeergelegenheid in de nabij gelegen wijken. Let wel, de gemaakte parkeerkosten zijn voor eigen rekening en worden dus niet vergoed door QPS.

Mag ik bezoek ontvangen tijdens mijn verblijf?

Nee, het is niet toegestaan bezoek te ontvangen tijdens uw verblijf. Dit mede vanwege de strenge regels betreffende voedsel, drank, tabak en eventuele andere middelen.

Mag ik roken tijdens mijn verblijf?

Nee, tijdens uw verblijf in de onderzoekskliniek is roken niet toegestaan.

Mag ik mijn mobiele telefoon, muziek, films en/of laptop meenemen?

Ja, dat mag allemaal! U kunt naar muziek luisteren en films kijken. In onze onderzoekskliniek is draadloos internet aanwezig zodat u ook met uw eigen laptop kunt internetten en mailen. Let wel, QPS is niet aansprakelijk voor diefstal en/of beschadiging van uw eigendommen.

Mag ik mijn huisdier meenemen?

Nee, huisdieren zijn niet toegestaan.

Kan ik mijn was doen tijdens mijn verblijf?

Ja, er is een wasmachine en een wasdroger aanwezig waar u gebruik van kunt maken. Neem echter afhankelijk van de duur van uw verblijf wel voldoende schone kleren mee. Handdoeken en beddengoed zijn aanwezig.

Zijn er regels tijdens mijn verblijf?

Ja, ten behoeve van de onderzoeksresultaten dienen de deelnemers zoveel mogelijk onder dezelfde omstandigheden te verkeren. Zo zijn er een aantal beperkingen betreffende het nuttigen van consumpties. Zo mag u geen alcohol gebruiken en alleen cafeïnevrije koffie drinken. Tevens zijn er de nodige huisregels. Iedereen is gebaat bij een uiterst prettig verblijf. Zowel de vrijwilliger, het personeel als ook de farmaceutische opdrachtgever. Deze huisregels zult u van ons ontvangen voordat u binnenkomt in onze onderzoekskliniek.

Hoe kom ik de dag door?

Buiten de onderzoeksgerelateerde handelingen om, kunt u zich vrij bewegen in onze onderzoekskliniek. Er zijn meerdere ruimtes waarin diverse mogelijkheden aangeboden worden voor recreatie en ontspanning zoals televisie, internet, tafelvoetbal, spelcomputers, dvd’s, en andere spelletjes. Lezen en studeren behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. U kunt ook de benen strekken op onze binnenplaats in de buitenlucht, mits de betreffende studie dat toelaat. Voor hen die deelnemen aan langere studies en dus relatief lang bij ons verblijven, worden er onder begeleiding uitstapjes buiten de onderzoekskliniek georganiseerd.

Deelname

Hoe vaak mag ik meedoen?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Voor uw eigen veiligheid mogen mannen maximaal 4 keer per jaar meedoen aan een studie. Daarbij dient er minstens 60 of 90 dagen tussen elke studie te zitten. Voor sommige studies geldt zelfs een langere wachttijd van bijvoorbeeld een half jaar of een jaar. Voor vrouwen geldt een maximum van 3 studies per jaar.

Word ik per definitie deelnemer nadat ik ben goedgekeurd?

Nee, niet per definitie. Er bestaat altijd de kans dat u reservevrijwilliger wordt. Soms is er de mogelijkheid om alsnog deelnemer te worden in een andere groep. De arts bepaalt welke vrijwilligers deelnemer worden en welke reserve.

Moet ik Nederlands spreken om deel te mogen nemen?

Ja, u moet goed Nederlands kunnen spreken, lezen en begrijpen om deel te mogen nemen aan onze studies.

Risico's

Wat gebeurt er als er iets mis gaat?

Zodra er ook maar de geringste aanwijzing is dat er iets niet goed zou gaan dan stoppen wij onmiddellijk. U staat dan ook onder continue en strenge controle van artsen, verpleegkundigen en wetenschappelijk onderzoekers. Onze onderzoekskliniek bevindt zich op steenworp afstand van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Mede hierdoor zijn wij in staat de risico’s zo klein mogelijk te maken en te houden. De veiligheid van onze vrijwilligers staat altijd voorop!

Zijn er bijwerkingen?

Dit hangt geheel af van de onderzoeksmedicatie. Helaas kunnen wij niet alle bijwerkingen voorspellen en voorkomen. Wel kunnen wij op basis van eerdere onderzoeken inschatten welke bijwerkingen mogelijk zullen optreden. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat andere nog onbekende bijwerkingen optreden.

Zijn er risico’s?

Deelname aan geneesmiddelenonderzoek is nooit volledig risicoloos. Voor onze onderzoeksartsen en verpleegkundigen is het van primair belang dat u net zo gezond de onderzoekskliniek verlaat als dat u bent binnengekomen.

Overig

Wat kan ik doen als ik een klacht heb?

Wanneer u een klacht heeft kunt u mailen met de Recruitment afdeling voor meer informatie over de klachtenprocedure.

COVID-19 en uw deelname

In samenwerking met de overheid en de Medisch Ethische Toetsingscommissie is ons geneesmiddelenonderzoek geheel "corona-proof". Onze kliniek is aangepast en wij volgen de laatste maatregelen op de voet.

Wat betekent dit voor u?

Deelname aan de onderzoeken is alleen mogelijk als u
gezond bent
Nederlands kan lezen, spreken en begrijpen  (You must be able to speak, read and understand Dutch)
U mag alleen komen als u geen symptomen heeft die op corona zouden kunnen duiden
U heeft de afgelopen 2 weken geen contact gehad met een corona patient
Op dit moment is het tijdelijk niet mogelijk om deel te nemen aan geneesmiddelenonderzoek bij QPS als u niet woonachtig bent in Nederland. Wij volgen hierin de aangescherpte lockdown en quarantaine plicht die geldt wanneer u de grens over gaat.

Bij deelname aan een onderzoek bij QPS, zult u bij binnenkomst getest worden op COVID-19. Daarnaast moet u ook rekening houden met iets aangepaste regels in onze kliniek zodat deelname voor iedereen veilig is.

Wij willen u er vast op wijzen dat het dragen van een mondkapje bij QPS verplicht is wanneer u het gebouw betreed. Wij willen u vragen de verdere aangegeven richtlijnen en instructies van het personeel op te volgen.