Onderzoek CS0399

Ziekte van Parkinson - Patiënten

De ziekte van Parkinson ontstaat doordat het lichaamseigen afweersysteem verkeerde signalen krijgt van eiwitten uit de hersenen waardoor er schade ontstaat aan de hersencellen. Het te onderzoeken middel richt zich op deze eiwitten en wil daarmee het sturen van deze foutieve signalen remmen.

Let op: Dit onderzoek is alleen voor mensen MET de ziekte van Parkinson. Gezonde vrijwilligers kunnen niet deelnemen.

Oudere deelneemster zit op de rand van het bed in de QPS kliniek
Oudere deelneemster zit op de rand van het bed in de QPS kliniek

Uitleg over dit onderzoek

Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk nieuw geneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Alleen al in Nederland leven er ruim 63.000 mensen met de Ziekte van Parkinson. Deze ziekte kan zich bij iedereen anders uiten, van trillende handen tot depressies en vraagt een hele specialistische en deskundige aanpak.

De ziekte van Parkinson ontstaat doordat het lichaamseigen afweersysteem verkeerde signalen krijgt van eiwitten uit de hersenen waardoor er schade ontstaat aan de hersencellen. Het te onderzoeken middel richt zich op deze eiwitten en wil daarmee het sturen van deze foutieve signalen remmen.

Voor uw deelname aan dit onderzoek ontvangt u afhankelijk per kliniekverblijf een vergoeding van €4.419,- bruto.

Daarnaast worden de reiskosten vergoed met €0,21 per kilometer

Bekijk of u voor deelname in aanmerking komt

“Ik heb me tijdens mijn verblijf altijd op m’n gemak en veilig gevoeld.”
Erik review QPS
Erik, deelnemer okt '21
“Knap hoe een professionele organisatie toch de sfeer in de kliniek gezellig en vertrouwd kan houden.”
Peter QPS review
Frits, deelnemer dec '22
“Alles was uitstekend geregeld, de verpleegkundigen creëerden een gezellige en huiselijk sfeer. Zoals ik jullie al persoonlijk heb gezegd wil ik bij deze jullie nogmaals heel hartelijk bedanken. Jullie zijn kanjers!!!”
Nico QPS deelnemer review
Nico, deelnemer okt '21
“Ik word de hele dag in de watten gelegd met lieve aandacht, heerlijk eten, een warm en gezellig familiegevoel, waar ik meer dan thuis ben. Ik kom altijd als herboren en uitgerust weer thuis: een waar kuuroord! Dankjewel QPS!”
Neringa QPS review
Helena, deelnemer dec '22

Onderzoek in het kort

 • Om te bepalen of u geschikt bent voor deelname aan dit onderzoek zult u medisch worden gekeurd. Maximaal 28 dagen voor de eerste onderzoeksdag, vindt deze medische keuring plaats.
 • Voor iedere vrijwilliger bestaat het onderzoek uit een verblijf van 9 dagen (8 nachten) in de QPS kliniek. Wanneer u de kliniek verlaat gebruikt u thuis nog gedurende 20 dagen het onderzoeksmiddel. In deze 20 dagen bezoekt u de kliniek ook nog 3 keer voor een los bezoek en daarna nog één keer voor een nakeuring.
 • Het totale onderzoek duurt 36 dagen.
 • U krijgt het middel via een capsule toegediend.
 • Tijdens het onderzoek zal 3 keer een kleine hoeveelheid hersenvocht worden afgenomen om de hoeveelheid werkende stof van het te onderzoeken middel in de hersenen te meten. Het hersenvocht zal doormiddel van een ruggenprik worden afgenomen. Hierbij wordt er met een injectienaald in de ruimte tussen de lendenwervels (onderste wervels in de ruggengraat) geprikt. De ruggenprik zal gezet worden door een ervaren arts.
 • U bent gedurende het gehele onderzoek bereikbaar via een mobiele telefoon.

In deze video leggen we uit wat u kunt verwachten van een ruggenprik (lumbaalpunctie) tijdens een geneesmiddelenonderzoek.

Bent u geschikt ?

Dan kunt u mogelijk een belangrijke bijdrage leveren

 • Man of vrouw met bewezen ziekte van Parkinson
 • 18 t/m 75 jaar
 • BMI tussen 18 - 34.9 kg/m2 -
 • Gewicht van minimaal 50 kg.
 • U rookt niet meer dan 2 sigaretten (of andere tabaksproducten) per week binnen 30 dagen voor de start van het onderzoek. Tijdens het onderzoek is roken niet toegestaan.
 • Er zitten minstens 12 weken tussen de laatste dosering van het vorige onderzoek en de eerste dosering van dit onderzoek.

In deze video leggen we uit hoe deelname aan een onderzoek werkt
Klik hier voor meer info over deelname aan geneesmiddelenonderzoek.

Een klein beetje van je tijd voor levenslange impact

Door deelname aan dit onderzoek naar een mogelijk nieuw middel dat kan helpen bij de behandeling van de ziekte van Parkinson, help je misschien wel wereldwijd mensen aan een beter leven. Het juiste medicijn kan een wereld van verschil maken voor deze patiënten. Het begint allemaal bij onderzoek naar een mogelijk geneesmiddel. En daar kunt u bij helpen.

Een beter leven voor patiënten wereldwijd - daarom helpt u mee:

Met behulp van patiënten kunnen we nauwkeurig de werking van een mogelijk geneesmiddel onderzoeken. Een belangrijke stap in een beter leven voor patiënten wereldwijd. Redenen om deel te nemen aan een onderzoeken zijn voor onze deelnemers bijvoorbeeld:

 • Een beter leven voor een ander en uzelf. We onderzoeken medicijnen die een aandoening tegengaan, maar ook symptomen bestrijden. U helpt toekomstige patiënten en misschien uzelf. 
 • Een gevoel van voldoening. Een aandoening kunt u het gevoel geven minder mee te kunnen draaien in de maatschappij. Op deze manier levert u juist een enorm belangrijke bijdrage.
 • Een passende vergoeding. Dit is gebaseerd op basis van de duur van het verblijf en onderzoekshandelingen en heeft niets te maken met een eventueel risico.
Twee deelneemster lezen een boek op bed bij QPS.
Twee deelneemster lezen een boek op bed bij QPS.

Kent u iemand met Parkinson?

Heeft u familie, vrienden, kennissen en/of (over)buren met de ziekte van Parkinson? Meld ze aan voor dit onderzoek via het member-get-member formulier. Wanneer zij deelnemen ontvangt u een wervingsvergoeding van €300,- bruto per deelnemer.

Iemand met de diagnose Parkinson kan deelnemen aan dit onderzoek en kan bijdragen aan de ontwikkeling van een mogelijk nieuw geneesmiddel voor de ziekte van Parkinson. Hiermee helpt u anderen en misschien ook uzelf.

Hilma klinisch verpleegkundige QPS geneesmiddelenonderzoek
Hilma Hamming
Klinisch verpleegkundige sinds 2008
"In principe hoef je alleen maar een paar setjes schone kleren en toiletspulletjes mee te nemen. De rest is hier. Zoveel schone handdoeken als je maar wilt, een opgemaakt bed, ontbijtjes, lunch en diner. Sommige deelnemers nemen een playstation of eigen bordspelletjes mee, maar ook daarvan hebben we er genoeg!"

Onderzoeksgroepen CS0399

Meld je vrijblijvend aan

Voltooide groepen bekijken? Klik hier.

Veelgestelde vragen
Hoe wordt de hoogte van de vergoeding bepaald?

Deze is afhankelijk van de tijdsduur van je verblijf en van het aantal handelingen die tijdens het onderzoek worden gedaan. De vergoeding wordt per studie vastgesteld en goedgekeurd door de Medisch Ethische ToetsingsCommissie (METC). De vergoeding heeft dus niets te maken met het risico dat je loopt. Klik hier voor meer informatie over de opbouw van je vergoeding.

Waar verblijf ik tijdens mijn deelname?

QPS Nederland heeft onderzoeksklinieken in Groningen en Leeuwarden. Neem je als gezond persoon deel aan een onderzoek dan verblijf je in de meeste gevallen in Groningen (op het terrein van Universitair Medisch Centrum Groningen). De kliniek op het terrein van Medisch Centrum Leeuwarden richt zicht zich voornamelijk op onderzoeken waar patiënten aan meewerken.

Wat kan ik verwachten van een verblijf in de QPS kliniek?

Vraag je je af hoe een dag in een kliniek eruitziet? Je bent niet de enige! Wanneer je voor de eerste keer deelneemt aan geneesmiddelenonderzoek (bij QPS) is er veel te ontdekken. Hoe besteed je je tijd, hoe leuk zijn de andere deelnemers, hoe vriendelijk zijn de artsen en het verpleegkundig personeel? Maar dus ook: Wat wordt er van je verwacht?

Een dag in een kliniek verschilt per onderzoek, maar een aantal elementen komen eigenlijk altijd wel terug. We schetsen een voorbeeldsituatie en nemen je zo mee in een verblijfsperiode bij ons in de kliniek. Hoe jouw daadwerkelijke onderzoeksperiode eruit ziet? Dat hangt af van het onderzoek waaraan je deelneemt en wordt uitgelegd bij ontvangst in de kliniek.

Klik hier voor meer informatie over een verblijf in de QPS kliniek.

Is dit onderzoek veilig?

Deelname aan geneesmiddelenonderzoek is veiliger dan deelname aan het verkeer. Dit komt omdat de overheid (de medisch-ethische toetsingscommissie) en QPS je veiligheid voorop stellen. Zo zijn er duidelijke wetten en wordt er goed gecontroleerd. Daarnaast zorgt ons ervaren team van artsen en verpleegkundigen ervoor dat je deelname veilig en prettig verloopt.

Deelname aan het onderzoek is helemaal vrijwillig. Je bepaalt zelf of je meedoet en kunt op elk moment besluiten om te stoppen. Als je stopt voordat het onderzoek is afgelopen, krijg je een lagere vergoeding uitbetaald.

Geneesmiddelenonderzoek iets voor jou?
Kom met ons in contact of meld je vrijblijvend aan voor onze onderzoeken.

Meer QPS onderzoeken