Onderzoek CS0397

Auto-immuunziekten

Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk nieuw geneesmiddel voor de behandeling van auto-immuunziekten en bepaalde neurodegeneratieve aandoeningen

Deelnemer ligt in bed terwijl arts vragen stelt in de QPS kliniek.
Deelnemer ligt in bed terwijl arts vragen stelt in de QPS kliniek.

Uitleg over dit onderzoek

Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk nieuw geneesmiddel voor de behandeling van auto-immuunziekten en bepaalde neurodegeneratieve aandoeningen. Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem van het lichaam. Auto-immuunziekten zijn ziekten die ontstaan wanneer het immuunsysteem de cellen van het eigen lichaam aanvalt. Neurodegeneratieve aandoeningen zijn steeds erger wordende aandoeningen waarbij bepaalde gebieden van de hersenen vroegtijdig verouderen of afsterven.

Het mogelijke nieuwe geneesmiddel richt zich op een eiwit dat van belang is bij de afweer van het lichaam tegen infecties en virussen. Bij patiënten met auto-immuunziekten en bepaalde neurodegeneratieve aandoeningen werkt het immuunsysteem niet naar behoren en dit middel zou door zich te binden aan dit eiwit kunnen voorkomen dat het immuunsysteem de cellen van het eigen lichaam beschadigd. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken naar de veiligheid en werkzaamheid van dit mogelijk nieuwe geneesmiddel.

Voor je deelname aan dit onderzoek ontvang je een vergoeding van
€ 3.582,- bruto

Daarnaast worden de reiskosten vergoed met € 0,21 per kilometer.

Bekijk of je voor deelname in aanmerking komt

“Het voelde een beetje als vakantie, want ik had nu tijd om films te kijken, te lezen en te slapen! De begeleiding van de artsen was prima.”
Janna review QPS
Janna, deelnemer feb '23
“Huiselijk, gezellig, voel me veilig en betrokken, kleine omgeving die het aangenaam maakt, in tegenstelling tot andere bedrijven waar je eerder het "bedrijfsgevoel" ervaart.”
Jean Leon review QPS
Jean-Leon, deelnemer jan '22
“Het was een hele leuke ervaring, personeel was super vriendelijk en alles werd heel goed uitgelegd. De artsen en verpleging nam altijd de moeite om elke stap uitgebreid uit te leggen en je gerust te stellen. Ik ga het zeker weer doen. ”
Patricia review QPS
Patricia, deelnemer jan '23

Onderzoek in het kort

 • Om te bepalen of je geschikt bent voor deelname aan dit onderzoek zul je medisch worden gekeurd. Maximaal 42 dagen voor de eerste onderzoeksdag, vindt deze medische keuring plaats.
 • 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag zul je worden gevaccineerd tegen meningokokken (ACWY en B), streptokokkenpneumonie en Haemofilus Influenza B (HiB). Dit zijn standaard vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma van tegenwoordig, maar veel volwassenen hebben deze nog niet gehad. Heb je deze vaccinaties in de afgelopen 5 jaar al wel ontvangen, dan zijn deze voorafgaand aan je deelname niet nog een keer nodig. Tijdens het laatste bezoek van dit onderzoek zal iedereen, ook iedereen die in de afgelopen 5 jaar al gevaccineerd is, nog een booster van de vaccinaties ontvangen.
 • Het onderzoek bestaat uit 1 verblijf van 6 dagen (5 nachten) in de QPS kliniek. Vervolgens zul je over een periode van ongeveer 6 weken nog 6 keer terug komen voor een ambulant bezoek.
 • Tijdens je deelname zal er 2 keer hersenvocht worden afgenomen door middel van een ruggenprik. Hierbij wordt er met een injectienaald in de ruimte tussen de lendenwervels (onderste wervels in de ruggengraat) geprikt om een zeer kleine hoeveelheid hersenvocht af te nemen. De ruggenprik wordt gedaan door ervaren artsen. Bekijk in de video hiernaast wat je kunt verwachten van een ruggenprik

In deze video leggen we je uit wat je kunt verwachten van een ruggenprik (lumbaalpunctie) tijdens een geneesmiddelenonderzoek.

Ben je geschikt?

Dan kan je mogelijk een belangrijke bijdrage leveren

 • Gezonde man of vrouw
 • 18 t/m 55 jaar
 • BMI tussen 18 - 33,5 kg/m2 -
 • Gewicht tussen de 45 en 110 kg.
 • Rokers toegestaan, mits er niet meer gerookt wordt vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot na het verblijf (3 weken totaal). Het gebruik van nicotine pleisters is wel toegestaan.
 • In de 90 dagen voorafgaand aan je deelname aan dit onderzoek heb je niet deelgenomen aan een ander geneesmiddelenonderzoek. Dit geldt vanaf de volledige afronding van je deelname aan het vorige onderzoek.

In deze video leggen we uit hoe deelname aan een onderzoek werkt
Klik hier voor meer info over deelname aan geneesmiddelenonderzoek.

Een klein beetje van je tijd voor levenslange impact

Door deelname aan dit onderzoek naar een mogelijk nieuw middel dat kan helpen bij de behandeling van auto-immuunziekten en bepaalde neurodegeneratieve aandoeningen, help je misschien wel wereldwijd mensen aan een beter leven. Het juiste medicijn kan een wereld van verschil maken voor deze patiënten. Het begint allemaal bij onderzoek naar een mogelijk geneesmiddel. En daar kun jij bij helpen.

Deelnemen voor een ander, tijd voor jezelf
Netflixen, boeken lezen, spelletjes spelen of rustig werken achter je laptop: alle tijd voor jou! Deelname aan geneesmiddelenonderzoek betekent een steentje bijdragen aan beter leven voor een ander, terwijl je er ook zelf wat aan hebt.

Meer redenen om mee te doen:

 • Een gratis persoonlijke health check
 • Een financiële vergoeding van €3.582,-
 • Tijd om te ontspannen, studeren of werken
 • Een gezellig verblijf; word onderdeel van de QPS-familie
Drie deelnemers spelen een kaartspel aan tafel in de QPS kliniek.
Drie deelnemers spelen een kaartspel aan tafel in de QPS kliniek.

Daarom doe je mee bij QPS

Zonder medicijnen zijn we nergens, maar zonder deelnemers aan geneesmiddelenonderzoek kunnen er geen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld. Als deelnemer vervul je een belangrijke en onmisbare rol.

Bij QPS sta jij als deelnemer daarom altijd centraal. We zorgen ervoor dat je bij ons veilig bent. Onze gekwalificeerde en betrokken artsen en verpleegkundigen maken de kliniek een prettige en veilige plek om te zijn. Een plek waar jij je thuis voelt én gewaardeerd wordt.

Hilma klinisch verpleegkundige QPS geneesmiddelenonderzoek
Hilma Hamming
Klinisch verpleegkundige sinds 2008
"In principe hoef je alleen maar een paar setjes schone kleren en toiletspulletjes mee te nemen. De rest is hier. Zoveel schone handdoeken als je maar wilt, een opgemaakt bed, ontbijtjes, lunch en diner. Sommige deelnemers nemen een playstation of eigen bordspelletjes mee, maar ook daarvan hebben we er genoeg!"

Onderzoeksgroepen CS0397

Meld je vrijblijvend aan

Voltooide groepen bekijken? Klik hier.

Veelgestelde vragen
Hoe wordt de hoogte van de vergoeding bepaald?

Deze is afhankelijk van de tijdsduur van je verblijf en van het aantal handelingen die tijdens het onderzoek worden gedaan. De vergoeding wordt per studie vastgesteld en goedgekeurd door de Medisch Ethische ToetsingsCommissie (METC). De vergoeding heeft dus niets te maken met het risico dat je loopt. Klik hier voor meer informatie over de opbouw van je vergoeding.

Waar verblijf ik tijdens mijn deelname?

QPS Nederland heeft onderzoeksklinieken in Groningen en Leeuwarden. Neem je als gezond persoon deel aan een onderzoek dan verblijf je in de meeste gevallen in Groningen (op het terrein van Universitair Medisch Centrum Groningen). De kliniek op het terrein van Medisch Centrum Leeuwarden richt zicht zich voornamelijk op onderzoeken waar patiënten aan meewerken.

Wat kan ik verwachten van een verblijf in de QPS kliniek?

Vraag je je af hoe een dag in een kliniek eruitziet? Je bent niet de enige! Wanneer je voor de eerste keer deelneemt aan geneesmiddelenonderzoek (bij QPS) is er veel te ontdekken. Hoe besteed je je tijd, hoe leuk zijn de andere deelnemers, hoe vriendelijk zijn de artsen en het verpleegkundig personeel? Maar dus ook: Wat wordt er van je verwacht?

Een dag in een kliniek verschilt per onderzoek, maar een aantal elementen komen eigenlijk altijd wel terug. We schetsen een voorbeeldsituatie en nemen je zo mee in een verblijfsperiode bij ons in de kliniek. Hoe jouw daadwerkelijke onderzoeksperiode eruit ziet? Dat hangt af van het onderzoek waaraan je deelneemt en wordt uitgelegd bij ontvangst in de kliniek.

Klik hier voor meer informatie over een verblijf in de QPS kliniek.

Is dit onderzoek veilig?

Deelname aan geneesmiddelenonderzoek is veiliger dan deelname aan het verkeer. Dit komt omdat de overheid (de medisch-ethische toetsingscommissie) en QPS je veiligheid voorop stellen. Zo zijn er duidelijke wetten en wordt er goed gecontroleerd. Daarnaast zorgt ons ervaren team van artsen en verpleegkundigen ervoor dat je deelname veilig en prettig verloopt.

Deelname aan het onderzoek is helemaal vrijwillig. Je bepaalt zelf of je meedoet en kunt op elk moment besluiten om te stoppen. Als je stopt voordat het onderzoek is afgelopen, krijg je een lagere vergoeding uitbetaald.

Meer vragen?
Kom met ons in contact of meld je vrijblijvend aan voor onze onderzoeken.

Meer QPS onderzoeken