Patiëntenonderzoek CS0383

Ongeneeslijke tumoren

Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk nieuw middel voor de behandeling van tumoren die in verband gebracht worden met het Epstein-Barr virus.

Oudere deelneemster zit op de rand van het bed in de QPS kliniek
Oudere deelneemster zit op de rand van het bed in de QPS kliniek

Uitleg over dit onderzoek

Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk nieuw middel voor de behandeling van tumoren die in verband gebracht worden met het Epstein-Barr virus. Deze tumoren ontstaan door een ongeremde celdeling waardoor cellen te snel groeien en ongevoelig worden voor bestaande behandelingen. Door het middel zou de celdeling geremd moeten worden en wordt de tumor gevoeliger voor bestaande behandelingen. Voor je deelname aan dit onderzoek ontvang je een vergoeding van €1.910,- .

Het onderzoek in het kort:

  • Een telefonische intake en een medische keuring bepalen of u in aanmerking komt voor deelname.
  • Uw verblijf in de kliniek is minimaal 7 dagen (6 nachten). Afhankelijk van de resultaten kan het zijn dat u enkele dagen langer moet blijven.
  • Binnen een week na uw vertrek wordt u nogmaals medisch gekeurd ter afsluiting van het onderzoek.
  • Uitbetaling binnen 4 weken na uw laatste bezoek.

Er zal een radioactief component worden toegevoegd aan het onderzoeksmiddel. Hierdoor kunnen onderzoekers precies zien hoe het onderzoeksmiddel door het lichaam wordt opgenomen en via welke weg het uitgescheiden wordt. Voordat u naar huis mag moet minimaal 90% van het middel uit uw lichaam zijn, het is de verwachting dat dit op de geplande vertrek dag is. Zo niet, dan kan het zijn dat u hierdoor langer moet blijven dan de geplande 7 dagen. Hiervoor krijgt u dan per dag een extra vergoeding. De totale stralingsbelasting van dit onderzoek is ongeveer 1 milliSievert (mSv). Ter vergelijking: de ‘normale’ achtergrondstraling in Nederland is ongeveer 2.5 mSv per jaar.

Bekijk of u voor deelname in aanmerking komt

“Ik heb me tijdens mijn verblijf altijd op m’n gemak en veilig gevoeld.”
Erik review QPS
Erik, deelnemer okt '21
“Alles was uitstekend geregeld, de verpleegkundigen creëerden een gezellige en huiselijk sfeer. Zoals ik jullie al persoonlijk heb gezegd wil ik bij deze jullie nogmaals heel hartelijk bedanken. Jullie zijn kanjers!!!”
Nico QPS deelnemer review
Nico, deelnemer okt '21
“Het was een hele leuke ervaring, personeel was super vriendelijk en alles werd heel goed uitgelegd. De artsen en verpleging nam altijd de moeite om elke stap uitgebreid uit te leggen en je gerust te stellen. Ik ga het zeker weer doen. ”
Patricia review QPS
Patricia, deelnemer jan '23

Ben je geschikt?

Dan kan je mogelijk een belangrijke bijdrage leveren

  • Mannen of vrouwen van minimaal 18 jaar oud die lijden aan een vorm van kanker waarbij de tumoren ongevoelig zijn voor bestaande behandelingen en waarbij er geen kans meer is op genezing.
  • Uw BMI (Body Mass Index) is tussen de 18.5 en 30.0 kg/m2. Uw BMI is de verhouding tussen uw lichaamslengte en lichaamsgewicht.
  • U heeft in de 4 weken voor deelname niet deelgenomen aan een ander onderzoek met geneesmiddelen of een ander medisch hulpmiddel.

In deze video leggen we uit hoe deelname aan een onderzoek werkt
Klik hier voor meer info over deelname aan geneesmiddelenonderzoek.

Een klein beetje van je tijd voor levenslange impact

Door deelname aan dit onderzoek naar een mogelijk nieuw middel voor de behandeling van tumoren die in verband worden gebracht met het Epstein-Barr virus, help je misschien wel wereldwijd mensen aan een beter leven. Het juiste medicijn kan een wereld van verschil maken voor deze patiënten. Het begint allemaal bij onderzoek naar een mogelijk geneesmiddel. En daar kun jij bij helpen.

Een beter leven voor patiënten wereldwijd - daarom helpt u mee:

Met behulp van patiënten kunnen we nauwkeurig de werking van een mogelijk geneesmiddel onderzoeken. Een belangrijke stap in een beter leven voor patiënten wereldwijd. Redenen om deel te nemen aan een onderzoeken zijn voor onze deelnemers bijvoorbeeld:

  • Een beter leven voor een ander en uzelf. We onderzoeken medicijnen die een aandoening tegengaan, maar ook symptomen bestrijden. U helpt toekomstige patiënten en misschien uzelf. 
  • Een gevoel van voldoening. Een aandoening kunt u het gevoel geven minder mee te kunnen draaien in de maatschappij. Op deze manier levert u juist een enorm belangrijke bijdrage.
  • Een passende vergoeding. Dit is gebaseerd op basis van de duur van het verblijf en onderzoekshandelingen en heeft niets te maken met een eventueel risico.
vrouw in qps kliniek op een bank buiten
vrouw in qps kliniek op een bank buiten

Daarom doe je mee bij QPS

Zonder medicijnen zijn we nergens, maar zonder deelnemers aan geneesmiddelenonderzoek kunnen er geen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld. Als deelnemer vervul je een belangrijke en onmisbare rol.

Met de hulp van de patiënten zelf onderzoeken we de werking van mogelijk nieuwe medicijnen voor de betreffende aandoening. Het onderzoek vindt plaats in onze kliniek in Groningen, waar de patiënten in een fijne, veilige en professionele omgeving kunnen deelnemen. Onderdeel van het onderzoek is het toedienen van het mogelijke geneesmiddel, of een placebo.

Bij de meeste onderzoeken voor patiënten verloopt de werving van deelnemers via medisch specialisten die aangesloten zijn bij het onderzoek. In sommige gevallen kunnen deelnemers zich direct via de QPS-website aanmelden.

Hilma klinisch verpleegkundige QPS geneesmiddelenonderzoek
Hilma Hamming
Klinisch verpleegkundige sinds 2008
"In principe hoef je alleen maar een paar setjes schone kleren en toiletspulletjes mee te nemen. De rest is hier. Zoveel schone handdoeken als je maar wilt, een opgemaakt bed, ontbijtjes, lunch en diner. Sommige deelnemers nemen een playstation of eigen bordspelletjes mee, maar ook daarvan hebben we er genoeg!"

Onderzoeksgroepen CS0383

Meldt u vrijblijvend aan

We plannen graag in  overleg met u uw verblijf in.

Veelgestelde vragen
Hoe wordt de hoogte van de vergoeding bepaald?

Deze is afhankelijk van de tijdsduur van je verblijf en van het aantal handelingen die tijdens het onderzoek worden gedaan. De vergoeding wordt per studie vastgesteld en goedgekeurd door de Medisch Ethische ToetsingsCommissie (METC). De vergoeding heeft dus niets te maken met het risico dat je loopt. Klik hier voor meer informatie over de opbouw van je vergoeding.

Waar verblijf ik tijdens mijn deelname?

QPS Nederland heeft twee onderzoeksklinieken in Groningen. Ons meestgebruikte onderzoekskliniek bevindt zich in Groningen, op het terrein van UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen). De andere kliniek en het keuringscenter bevinden zich tegenover de hoofdingang van het ziekenhuis.

Wat kan ik verwachten van een verblijf in de QPS kliniek?

Vraag je je af hoe een dag in een kliniek eruitziet? Je bent niet de enige! Wanneer je voor de eerste keer deelneemt aan geneesmiddelenonderzoek (bij QPS) is er veel te ontdekken. Hoe besteed je je tijd, hoe leuk zijn de andere deelnemers, hoe vriendelijk zijn de artsen en het verpleegkundig personeel? Maar dus ook: Wat wordt er van je verwacht?

Een dag in een kliniek verschilt per onderzoek, maar een aantal elementen komen eigenlijk altijd wel terug. We schetsen een voorbeeldsituatie en nemen je zo mee in een verblijfsperiode bij ons in de kliniek. Hoe jouw daadwerkelijke onderzoeksperiode eruit ziet? Dat hangt af van het onderzoek waaraan je deelneemt en wordt uitgelegd bij ontvangst in de kliniek.

Klik hier voor meer informatie over een verblijf in de QPS kliniek.

Is dit onderzoek veilig?

Deelname aan geneesmiddelenonderzoek is veiliger dan deelname aan het verkeer. Dit komt omdat de overheid (de medisch-ethische toetsingscommissie) en QPS je veiligheid voorop stellen. Zo zijn er duidelijke wetten en wordt er goed gecontroleerd. Daarnaast zorgt ons ervaren team van artsen en verpleegkundigen ervoor dat je deelname veilig en prettig verloopt.

Deelname aan het onderzoek is helemaal vrijwillig. Je bepaalt zelf of je meedoet en kunt op elk moment besluiten om te stoppen. Als je stopt voordat het onderzoek is afgelopen, krijg je een lagere vergoeding uitbetaald.

Meer vragen?
Kom met ons in contact of meld je vrijblijvend aan voor onze onderzoeken.

Meer QPS onderzoeken