Patiëntenonderzoek CS0371

Patiënten met alzheimer in een vroeg stadium

Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk nieuw onderzoeksmiddel dat de voortgang van de ziekte van Alzheimer zou kunnen vertragen.

Twee vrouwelijke deelnemers lezen een boek op bed in de QPS kliniek.

Uitleg over dit onderzoek

Goed om te weten

 • Om te bepalen of u geschikt bent voor deelname aan dit onderzoek zult u medisch worden gekeurd. Maximaal 3 maanden voor de eerste onderzoeksdag, vindt deze medische keuring plaats. Deze keuring bestaat uit meerdere bezoeken (maximaal 5), waarbij vragenlijsten worden afgenomen, lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en neurologische testen worden gedaan. Ook wordt er een MRI en een PET scan gemaakt.
 • Een MRI (Magnetic Resonance Imaging) geeft de ligging, grootte en structuur van organen en botten weer
 • Een PET-scan (Positron Emissie Tomografie) maakt kleurige afbeeldingen van hersenactiviteit na het inspuiten van kleine hoeveelheden radioactieve markeerstoffen. Het maken van een PET-scan duurt ongeveer 3 uur.
 • De onderzoeksperiode duurt 232 weken (4 ½ jaar). U komt dan iedere 4 weken naar het onderzoekscentrum waarbij u het onderzoeksmiddel of een placebo (nepmiddel) per infuus in de bloedbaan toegediend krijgt. Deze toediening per infuus duurt steeds ongeveer een uur. Dit gebeurt de gehele behandelingsfase iedere 4 weken tot maximaal 59 keer. Op deze dagen worden er ook vragenlijsten afgenomen en onderzoeken gedaan, waaronder bloedonderzoek, lichamelijk- en neurologisch onderzoek. Tijdens 5 bezoeken wordt er een PET-scan gemaakt en tijdens 10 bezoeken een MRI. Optioneel wordt bij maximaal 4 bezoeken een kleine hoeveelheid hersenvocht verzameld door middel van een ruggenprik.
 • Na de behandelperiode van 4 ½ jaar volgt er een nakeuringsperiode gedurende 3 maanden zonder onderzoeksmiddel. U krijgt ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een vervolgonderzoek (dit is optioneel).

Meer informatie over Alzheimer onderzoek in het algemeen vindt u op Alzheimer onderzoek.

“Ik heb me tijdens mijn verblijf altijd op m’n gemak en veilig gevoeld.”
Erik review QPS
Erik, deelnemer okt '21
“Alles was uitstekend geregeld, de verpleegkundigen creëerden een gezellige en huiselijk sfeer. Zoals ik jullie al persoonlijk heb gezegd wil ik bij deze jullie nogmaals heel hartelijk bedanken. Jullie zijn kanjers!!!”
Nico QPS deelnemer review
Nico, deelnemer okt '21
“Vanaf binnenkomst voelde ik me welkom en gedurende het verblijf bleef ik het gevoel houden dat ik goed in de gaten gehouden werd. Ik vond het heerlijk om een paar dagen alle tijd te hebben in de wetenschap dat ik er een goed doel mee dien.”
Carin review QPS
Carin, deelnemer jan '22

Ben je geschikt?

Dan kan je mogelijk een belangrijke bijdrage leveren

 • Mannen en vrouwen met de diagnose ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium
 • U heeft de afgelopen 6 maanden een geleidelijke achteruitgang ervaren in de werking van uw geheugen
 • Uw leeftijd is tussen de 55 en 80 jaar
 • U heeft een onderzoekspartner (partner, familielid, vriend, mantelzorger) die bij de bezoeken mee kan komen en vragen over uw gezondheid en functioneren kan beantwoorden

In deze video leggen we uit hoe deelname aan een onderzoek werkt
Klik hier voor meer info over deelname aan geneesmiddelenonderzoek.

Een klein beetje van je tijd voor levenslange impact

Door deelname aan dit onderzoek naar een mogelijk nieuw onderzoeksmiddel dat de voortgang van de ziekte van Alzheimer zou kunnen vertragen., help je misschien wel wereldwijd mensen aan een beter leven. Het juiste medicijn kan een wereld van verschil maken voor deze patiënten. Het begint allemaal bij onderzoek naar een mogelijk geneesmiddel. En daar kun jij bij helpen.

Deelnemen voor een ander, tijd voor jezelf
Netflixen, boeken lezen, spelletjes spelen of rustig werken achter je laptop: alle tijd voor jou! Deelname aan geneesmiddelenonderzoek betekent een steentje bijdragen aan beter leven voor een ander, terwijl je er ook zelf wat aan hebt.

Meer redenen om mee te doen:

 • Een gratis persoonlijke health check
 • Tijd om te ontspannen, studeren of werken
 • Een gezellig verblijf; word onderdeel van de QPS-familie
Twee vrouwelijke deelnemers vrolijk lachend in de tuin bij QPS
Twee vrouwelijke deelnemers vrolijk lachend in de tuin bij QPS

Daarom doe je mee bij QPS

Zonder medicijnen zijn we nergens, maar zonder deelnemers aan geneesmiddelenonderzoek kunnen er geen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld. Als deelnemer vervul je een belangrijke en onmisbare rol.

Bij QPS sta jij als deelnemer daarom altijd centraal. We zorgen ervoor dat je bij ons veilig bent. Onze gekwalificeerde en betrokken artsen en verpleegkundigen maken de kliniek een prettige en veilige plek om te zijn. Een plek waar jij je thuis voelt én gewaardeerd wordt.

Hilma klinisch verpleegkundige QPS geneesmiddelenonderzoek
Hilma Hamming
Klinisch verpleegkundige sinds 2008
"In principe hoef je alleen maar een paar setjes schone kleren en toiletspulletjes mee te nemen. De rest is hier. Zoveel schone handdoeken als je maar wilt, een opgemaakt bed, ontbijtjes, lunch en diner. Sommige deelnemers nemen een playstation of eigen bordspelletjes mee, maar ook daarvan hebben we er genoeg!"

Onderzoeksgroepen CS0371

Meldt u vrijblijvend aan

We maken graag samen met u een planning voor uw deelname.

Voltooide groepen bekijken? Klik hier.

Veelgestelde vragen
Hoe wordt de hoogte van de vergoeding bepaald?

Deze is afhankelijk van de tijdsduur van je verblijf en van het aantal handelingen die tijdens het onderzoek worden gedaan. De vergoeding wordt per studie vastgesteld en goedgekeurd door de Medisch Ethische ToetsingsCommissie (METC). De vergoeding heeft dus niets te maken met het risico dat je loopt. Klik hier voor meer informatie over de opbouw van je vergoeding.

Waar verblijf ik tijdens mijn deelname?

QPS Nederland heeft onderzoeksklinieken in Groningen en Leeuwarden. Neem je als gezond persoon deel aan een onderzoek dan verblijf je in de meeste gevallen in Groningen (op het terrein van Universitair Medisch Centrum Groningen). De kliniek op het terrein van Medisch Centrum Leeuwarden richt zicht zich voornamelijk op onderzoeken waar patiënten aan meewerken.

Wat kan ik verwachten van een verblijf in de QPS kliniek?

Vraag je je af hoe een dag in een kliniek eruitziet? Je bent niet de enige! Wanneer je voor de eerste keer deelneemt aan geneesmiddelenonderzoek (bij QPS) is er veel te ontdekken. Hoe besteed je je tijd, hoe leuk zijn de andere deelnemers, hoe vriendelijk zijn de artsen en het verpleegkundig personeel? Maar dus ook: Wat wordt er van je verwacht?

Een dag in een kliniek verschilt per onderzoek, maar een aantal elementen komen eigenlijk altijd wel terug. We schetsen een voorbeeldsituatie en nemen je zo mee in een verblijfsperiode bij ons in de kliniek. Hoe jouw daadwerkelijke onderzoeksperiode eruit ziet? Dat hangt af van het onderzoek waaraan je deelneemt en wordt uitgelegd bij ontvangst in de kliniek.

Klik hier voor meer informatie over een verblijf in de QPS kliniek.

Is dit onderzoek veilig?

Deelname aan geneesmiddelenonderzoek is veiliger dan deelname aan het verkeer. Dit komt omdat de overheid (de medisch-ethische toetsingscommissie) en QPS je veiligheid voorop stellen. Zo zijn er duidelijke wetten en wordt er goed gecontroleerd. Daarnaast zorgt ons ervaren team van artsen en verpleegkundigen ervoor dat je deelname veilig en prettig verloopt.

Deelname aan het onderzoek is helemaal vrijwillig. Je bepaalt zelf of je meedoet en kunt op elk moment besluiten om te stoppen. Als je stopt voordat het onderzoek is afgelopen, krijg je een lagere vergoeding uitbetaald.

Meer vragen?
Kom met ons in contact of meld je vrijblijvend aan voor onze onderzoeken.

Meer QPS onderzoeken