Patiëntenonderzoek

Alzheimer

Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk nieuw middel voor de behandeling van Alzheimer.
Let op: Voor dit onderzoek zoeken wij alleen mensen MET Alzheimer. 

Twee vrouwelijke deelnemers lezen een boek op bed in de QPS kliniek.
Twee vrouwelijke deelnemers lezen een boek op bed in de QPS kliniek.

Voor patiënten met Alzheimer

De gevolgen van Alzheimer zijn niet alleen groot voor patiënten en hun naasten, maar ook voor de hele maatschappij. Volgens de prognoses zijn er over 25 jaar meer dan een half miljoen mensen met dementie. In 70% van de gevallen is Alzheimer daar de oorzaak van.

Vanwege de gevolgen van Alzheimer is het van groot belang dat we een medicijn vinden dat de ziekte vertraagt of zelfs stopt. De medicijnen die nu beschikbaar zijn, verlichten namelijk alleen de symptomen. Om ook nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen die de ziekte daadwerkelijk stoppen, moet er nog veel Alzheimer onderzoek gedaan worden. Daarbij zijn vrijwilligers die deze medicijnen willen testen een onmisbare schakel. Nadat een medicijn door gezonde vrijwilligers is getest, is het erg belangrijk dat het getest wordt door mensen die een lichte vorm van Alzheimer hebben.

“Ik heb me tijdens mijn verblijf altijd op m’n gemak en veilig gevoeld.”
Erik review QPS
Erik, deelnemer okt '21
“Alles was uitstekend geregeld, de verpleegkundigen creëerden een gezellige en huiselijk sfeer. Zoals ik jullie al persoonlijk heb gezegd wil ik bij deze jullie nogmaals heel hartelijk bedanken. Jullie zijn kanjers!!!”
Nico QPS deelnemer review
Nico, deelnemer okt '21
“Vanaf binnenkomst voelde ik me welkom en gedurende het verblijf bleef ik het gevoel houden dat ik goed in de gaten gehouden werd. Ik vond het heerlijk om een paar dagen alle tijd te hebben in de wetenschap dat ik er een goed doel mee dien.”
Carin review QPS
Carin, deelnemer jan '22
50.000+
deelnemers aan onderzoeken in NL per jaar
97%
van onze deelnemers beveelt QPS aan
€220,-
gemiddelde vergoeding per dag

Waarom deelnemen bij QPS?

Een beter leven voor patiënten wereldwijd - daarom help je mee:

Met behulp van Alzheimer patiënten kunnen we nauwkeurig de werking van een mogelijk geneesmiddel onderzoeken. Een belangrijke stap in een beter leven voor patiënten wereldwijd. Redenen om deel te nemen aan een onderzoeken zijn voor onze deelnemers bijvoorbeeld:

 • Een beter leven voor een ander en uzelf. We onderzoeken medicijnen die een aandoening tegengaan, maar ook symptomen bestrijden. U helpt toekomstige patiënten Alzheimer en misschien uzelf. 
 • Een gevoel van voldoening. Een aandoening kunt u het gevoel geven minder mee te kunnen draaien in de maatschappij. Op deze manier levert u juist een enorm belangrijke bijdrage.
 • Een passende vergoeding. Dit is gebaseerd op basis van de duur van het verblijf en onderzoekshandelingen en heeft niets te maken met een eventueel risico.

Ben je geschikt?

Dan kan je mogelijk een belangrijke bijdrage leveren

 • Mannen en vrouwen
 • Leeftijd 18 jaar en ouder
 • U hebt de diagnose Alzheimer
 • Of U hebt de diagnose Early-Onset Alzheimer (EOAD)

In deze video leggen we uit hoe deelname aan een onderzoek werkt
Klik hier voor meer info over deelname aan geneesmiddelenonderzoek.

Hoe werkt deelnemen aan een Alzheimer onderzoek?

Wat gebeurt er voordat je kunt meedoen?

Je ontvangt uitgebreide informatie, waarin alles over het onderzoek nog eens duidelijk uitgelegd staat.

 • Je meld je aan voor voor een Alzheimer onderzoek
 • We nemen telefonisch contact met je op om het onderzoek met je door te spreken en alles goed uit te leggen. In dit gesprek is er voldoende ruimte voor al je vragen. Ook stellen we je vragen om te bepalen of je inderdaad mee kunt doen aan het onderzoek.
 • Je doorloopt een medische keuring op onze locatie in Groningen. Dit onderzoek duurt een paar uur.
 • Je maakt kennis met een van onze specialisten en krijgt een rondleiding door de kliniek. Zo weet je van tevoren precies wat je kunt verwachten.
Twee vrouwelijke deelnemers vrolijk lachend in de tuin bij QPS
Twee vrouwelijke deelnemers vrolijk lachend in de tuin bij QPS

Daarom doet u mee bij QPS

Zonder medicijnen zijn we nergens, maar zonder deelnemers aan geneesmiddelenonderzoek kunnen er geen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld. Als deelnemer vervult u een belangrijke en onmisbare rol.

Bij QPS staat u als deelnemer daarom altijd centraal. We zorgen ervoor dat u bij ons veilig bent. Onze gekwalificeerde en betrokken artsen en verpleegkundigen maken de kliniek een prettige en veilige plek om te zijn. Een plek waar u u thuis voelt én gewaardeerd wordt.

Hilma klinisch verpleegkundige QPS geneesmiddelenonderzoek
Hilma Hamming
Klinisch verpleegkundige sinds 2008
"In principe hoef je alleen maar een paar setjes schone kleren en toiletspulletjes mee te nemen. De rest is hier. Zoveel schone handdoeken als je maar wilt, een opgemaakt bed, ontbijtjes, lunch en diner. Sommige deelnemers nemen een playstation of eigen bordspelletjes mee, maar ook daarvan hebben we er genoeg!"

Help mee Alzheimer te bestrijden

Geneesmiddelenonderzoek naar mogelijk nieuwe Alzheimer-medicijnen is ingewikkeld en daarom niet voor elke organisatie weggelegd. Met onze jarenlange ervaring, specialistische kennis en aangepaste kliniek kan QPS deze complexiteit aan. We zien het als onze missie om een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mogelijk nieuwe Alzheimer-medicijnen.

Welke stappen zetten we in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen?

Stap 1: Onderzoekers proberen de ziekteprocessen te begrijpen, zodat ze weten waarop ze kunnen proberen in te grijpen.

Stap 2: Door met behulp van de computer een model te maken waarmee we de werkelijkheid kunnen nabootsen kunnen we situaties verder bekijken en onderzoeken. Omdat er geen proefdieren of mensen aan te pas komen, kunnen onderzoekers vrijuit experimenteren.

Stap 3: In deze stap wordt gekeken of een nieuwe stof werkt en veilig is. Hier worden vooralsnog proefdieren voor gebruikt, omdat er helaas nog geen alternatief is.

Stap 4: Als de stof werkt en veilig is voor dieren, kan het getest worden door mensen.

Het testen in de laatste stap gebeurt in 3 fasen.

 • In fase 1 wordt vooral getest op de veiligheid en verdraagbaarheid van het mogelijk nieuwe medicijn. Dit gebeurt bij gezonde mensen die vrijwillig meedoen aan een onderzoek.
 • In fase 2 wordt de optimale dosering is de bepaalde vorm en hoeveelheid van het te onderzoeken middel. Dit kan bijvoorbeeld een zalf, pil of injectie zijn. De hoeveelheid is altijd minimaal; we nemen nooit (onnodig) risico." data-gt-translate-attributes="[{"attribute":"data-cmtooltip", "format":"html"}]">dosering getest bij een kleine groep patiënten.
 • In fase 3 wordt de werkzaamheid op grote schaal getest. Duizenden patiënten, verspreid over meerdere landen, krijgen dan het mogelijk nieuwe medicijn of een placebo toegediend, zodat de werkzaamheid aangetoond kan worden. Soms vergelijken we het mogelijk nieuwe medicijn ook met een medicijn dat al op de markt is.

Voordat het medicijn verkrijgbaar is, is er dus al enorm veel gebeurd en getest. Met de onmisbare hulp van mensen die vrijwillig meedoen aan een onderzoek kunnen we ook de laatste stap voltooien en mogelijk nieuwe geneesmiddelen op de markt brengen.

Onze alzheimer onderzoeken

Veelgestelde vragen
Hoe wordt de hoogte van de vergoeding bepaald?

Deze is afhankelijk van de tijdsduur van je verblijf en van het aantal handelingen die tijdens het onderzoek worden gedaan. De vergoeding wordt per studie vastgesteld en goedgekeurd door de Medisch Ethische ToetsingsCommissie (METC). De vergoeding heeft dus niets te maken met het risico dat je loopt. Klik hier voor meer informatie over de opbouw van je vergoeding.

Waar verblijf ik tijdens mijn deelname?

Ons meestgebruikte onderzoekskliniek bevindt zich in Groningen, op het terrein van UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen).

De andere kliniek en het keuringscenter bevinden zich tegenover de hoofdingang van het ziekenhuis.

Wat kan ik verwachten van een verblijf in de QPS kliniek?

Vraag je je af hoe een dag in een kliniek eruitziet? Je bent niet de enige! Wanneer je voor de eerste keer deelneemt aan geneesmiddelenonderzoek (bij QPS) is er veel te ontdekken. Hoe besteed je je tijd, hoe leuk zijn de andere deelnemers, hoe vriendelijk zijn de artsen en het verpleegkundig personeel? Maar dus ook: Wat wordt er van je verwacht?

Een dag in een kliniek verschilt per onderzoek, maar een aantal elementen komen eigenlijk altijd wel terug. We schetsen een voorbeeldsituatie en nemen je zo mee in een verblijfsperiode bij ons in de kliniek. Hoe jouw daadwerkelijke onderzoeksperiode eruit ziet? Dat hangt af van het onderzoek waaraan je deelneemt en wordt uitgelegd bij ontvangst in de kliniek.

Klik hier voor meer informatie over een verblijf in de QPS kliniek.

Is dit onderzoek veilig?

Deelname aan geneesmiddelenonderzoek is veiliger dan deelname aan het verkeer. Dit komt omdat de overheid (de medisch-ethische toetsingscommissie) en QPS je veiligheid voorop stellen. Zo zijn er duidelijke wetten en wordt er goed gecontroleerd. Daarnaast zorgt ons ervaren team van artsen en verpleegkundigen ervoor dat je deelname veilig en prettig verloopt.

Deelname aan het onderzoek is helemaal vrijwillig. Je bepaalt zelf of je meedoet en kunt op elk moment besluiten om te stoppen. Als je stopt voordat het onderzoek is afgelopen, krijg je een lagere vergoeding uitbetaald.

Meer vragen?
Kom met ons in contact of meld je vrijblijvend aan voor onze onderzoeken.