Heb je vragen?

Vind eenvoudig de antwoorden

Heb je vragen over deelname aan geneesmiddelenonderzoek bij QPS? Hieronder vind je antwoorden op vragen die we regelmatig van onze deelnemers krijgen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of 050-8200483.

Drie deelnemers spelen een kaartspel aan tafel in de QPS kliniek.
Drie deelnemers spelen een kaartspel aan tafel in de QPS kliniek.
Vergoedingen
Hoe wordt de hoogte van de studievergoeding bepaald?

Deze is afhankelijk van de tijdsduur van je verblijf, het aantal terugkomdagen en van de speciale handelingen die tijdens het onderzoek worden gedaan. De vergoeding wordt per studie vastgesteld en goedgekeurd door de Medisch Ethische ToetsingsCommissie (METC). Lees hier meer over de opbouw van de vergoeding.

Moet ik belasting betalen over de vergoeding?

De Belastingdienst beschouwt de vergoedingen als inkomsten uit arbeid. QPS is dan ook verplicht hiervan aangifte te doen. U zult van ons een jaaropgaaf ontvangen. Of u belasting moet betalen over de vergoeding hangt af van uw persoonlijke situatie.

Wanneer krijg ik uitbetaald?

Na jouw laatste bezoek of telefonische nakeuring is je deelname afgerond. Ben je reserve of stop je tussentijds, dan is jouw deelname op dat moment afgerond. Je ontvangt het gehele bedrag (vergoeding voor deelname en reiskostenvergoeding) binnen vier weken na afronding op je rekening.

Krijg ik een vergoeding voor het aandragen van een nieuwe deelnemer?

Ja, voor ieder door jou aangemeld persoon, die ook daadwerkelijk deelneemt aan een geneesmiddelenonderzoek bij QPS, zijn wij erg dankbaar en ontvang je € 300,-. Ken jij iemand die ook zou willen deelnemen? Meld ze nu aan. Meer informatie vind je op onze Member-get-member pagina.

Hoe wordt de reiskostenvergoeding berekend?

De reiskostenvergoeding bedraagt €0,21 per kilometer met een maximum van 420 km per enkele reis. Voor het bepalen van de vergoeding gebruiken we de ANWB-routeplanner om het aantal kilometers van je woonadres tot de kliniek te berekenen. Is dat 100 km heen en 100 km terug? Dan ontvang je dus 200 km x €0,21 = €42. Je krijgt deze vergoeding voor ieder bezoek* aan QPS (de kliniek en het keuringscentrum). (*Reiskostenvergoeding wordt niet uitgekeerd wanneer je wordt afgekeurd in verband met drugsgebruik).

Krijg ik meer vergoeding als ik meer risico loop?

Nee. De hoogte van jouw vergoeding is gebaseerd op de tijd die je doorbrengt in de kliniek. Hoe langer het onderzoek duurt en hoe vaker je terug moet komen, des te hoger de vergoeding. De vergoeding heeft niets te maken met hoe hoog of hoe laag het risico is. Lees hier meer over de opbouw van de vergoeding.

Wat is de vergoeding wanneer het onderzoek vroegtijdig stopt of ik het onderzoek vroegtijdig verlaat?

Je krijgt dan betaald naar rato van de tijdsinvestering die je hebt gedaan. Op basis van het aantal dagen dat je in de kliniek bent geweest en de losse terugkomdagen wordt jouw vergoeding bepaald.

Wat blijft er (netto) over van de (bruto) vergoeding?

Wat je overhoudt, verschilt per persoon. De vergoeding wordt gezien als inkomsten uit werk en dus betaal je inkomstenbelasting. Hoeveel procent dit is hangt af van je totale loon op jaarbasis, dus ook dat wat je met je vaste baan of flexwerk verdient.

Kan ik deelnemen aan onderzoek met behoud van mijn uitkering?

Omdat de vergoeding wordt gezien als inkomen, is dit van invloed op de hoogte van je uitkering. Je kunt zeker meedoen, maar om een duidelijk beeld te krijgen van wat het betekent voor de hoogte van je uitkering, raden we je aan contact op te nemen met het UWV. Ook dit is namelijk een persoonlijke situatie waar wij niets specifieks over kunnen zeggen.

De onderzoekskliniek
Waar verblijf ik tijdens mijn deelname?

Ons meestgebruikte onderzoekskliniek bevindt zich in Groningen, op het terrein van UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen).

De andere kliniek en het keuringscenter bevinden zich tegenover de hoofdingang van het ziekenhuis.

Is er ook een tuin, of andere buitenruimte?

Wanneer je deelneemt aan een geneesmiddelenonderzoek zit je tijdens de onderzoeksperiode volledig intern in onze kliniek. Afhankelijk van de kliniek waar het onderzoek plaatsvindt, is er een tuin aanwezig. Wanneer je voor langere tijd in onze kliniek verblijft en het onderzoek het toelaat, gaan we wel regelmatig een stuk wandelen voor de beweging en frisse lucht.

Zijn mannen en vrouwen gescheiden?

Aan sommige onderzoeken mogen alleen mannen of vrouwen meedoen. In andere gevallen ben je niet volledig gescheiden tijdens de deelname. Wel proberen wij hier met de indeling van bedden rekening mee te houden.

Wat krijg ik te eten en te drinken?

Dit verschilt per onderzoek, net zoals hoe ‘vrij’ je hierin bent. Soms is in het protocol vastgelegd hoeveel calorieën je moet eten. Wel kun je altijd dieetwensen aangeven, bijvoorbeeld dat je geen varkensvlees of juist vegetarisch eet. Je mag geen eigen eten en drinken nuttigen in de kliniek. Heb je wel iets meegenomen, dan bewaren we dit voor je, tot je de kliniek weer verlaat.

Afhankelijk van het onderzoek kan er een speciaal dieet zijn, maar over het algemeen is er voor zowel het ontbijt en de lunch fijn volkoren brood, beschuit, crackers, roggebrood, yoghurt, muesli, halvarine, jam, honing, pindakaas, appelstroop, vruchtenhagel, kipfilet, rookvlees, ham, smeerkaas, kaas, melk, karnemelk en cup-a-soup.

De middagsnack bestaat uit twee stukken vers fruit (doorgaans appel, peer, banaan, sinaasappel of kiwi) en een sapje (appel-sinaasappelsap en crystal clear) of koffie/thee*. De avondsnack wisselt tussen chips, pinda’s, een Snelle Jelle, stroopwafel of sultana met een glas sap of koffie/thee*. (*Bij de meeste onderzoeken mag je geen cafeïne. Er is dan wel decaf koffie.)

Het avondeten is heel divers. Je kunt denken aan pasta bolognese, nasi met sate, boerenkool met worst. Natuurlijk zijn er voldoende vegetarische opties en krijg je altijd een rauwkostsalade aangeboden. Als toetje is er yoghurt of vla.

Contact met buitenwereld; kan ik bellen en gebeld worden wanneer ik wil?

Absoluut. Je vrije tijd – de momenten waarop wij je niet actief onderzoeken of behandelen – mag je volledig naar je eigen wens besteden. Door te bellen of facetimen met vrienden of familie, bijvoorbeeld. Houd hierbij natuurlijk wel rekening met de andere deelnemers in de kliniek en veroorzaak geen overlast. Staat er een handeling gepland als onderdeel van het onderzoek, dan gaat dat voor natuurlijk, en kun je niet bellen.

Mag ik roken tijdens mijn verblijf?

Nee, tijdens uw verblijf in de onderzoekskliniek is roken niet toegestaan.

Hoeveel privacy heb ik tijdens mijn verblijf?

In de kliniek deel je een slaapkamer met andere deelnemers. Soms lig je met z’n tweeën in een ruimte, soms met meerdere mensen. Wel heb je altijd een plek om persoonlijke spullen veilig op te bergen en kun je je bed afschermen door middel van een gordijn.

Ik kom met de auto naar het onderzoekscentrum in Groningen, waar kan ik mijn auto parkeren?

De kliniek heeft geen eigen parkeerplaatsen. Je kunt in de omgeving parkeren, de parkeerkosten vallen binnen reiskostenvergoeding en komen dus voor eigen rekening. Je kunt buiten de stad parkeren, of kom met het OV: de kliniek is goed bereikbaar!

Een alternatief is om gebruik te maken van één van de transferia nabij Groningen (P+R Transferium Haren/A28 of P+R Transferium Hoogkerk/A7), waarvandaan je met de bus verder kunt rijden. Parkeren is hier gratis, je betaalt alleen voor het openbaar vervoer. Meer informatie hierover vind je in onze routebeschrijving.

Is er goede wifi in de kliniek?

De internetvoorzieningen zijn goed genoeg om je favo Netflix-serie te kijken, te werken en te scrollen door je Instagram of TikTok. Op klantenvertellen.nl zijn vorige deelnemers in ieder geval heel enthousiast!

Wat kan ik doen om mezelf te vermaken in de kliniek?

Wat niet? Je kunt je favoriete serie (seizoenen achter elkaar) Netflixen, werken, studeren, gamen of bordspellen spelen met andere deelnemers of eindelijk dat ene boek uitlezen.

Hoe ziet een dag in de kliniek er ongeveer uit?

Hoe je verblijf in de kliniek precies verloopt, verschilt per onderzoek. Maar, enkele momenten en gebeurtenissen komen eigenlijk altijd wel voor. Het belangrijkste is dat ieder onderzoek een zogenaamde ‘prikdag’ kent, en reguliere dagen. Op een prikdag krijg je het te onderzoeken middel toegediend, waarna er gedurende de dag regelmatig bloed wordt afgenomen (1). Daarnaast is er het gemeenschappelijke ontvangst, zijn er verspreid over de dag ontbijt-, lunch- en dinermomenten en stellen we elke dag welzijnsrapportages op. We kletsen even met je, vragen hoe je voelt en controleren je vitale functies. Lees hier meer over een dag in de kliniek.

Deelname
Waar is de medische keuring?

De medische keuring vindt plaats in ons keuringscentrum aan de Zielstraweg 2, in Groningen. Dit is tegenover de hoofdingang van het UMCG, de exacte routebeschrijving vind je hier.

Mag ik mijn eigen medicatie gebruiken?

Vanwege het soort onderzoek is het gebruik van medicatie meestal niet toegestaan. Dit geldt voor medicatie op recept die je via de apotheek krijgt en medicijnen die je bij de drogist koopt. Wil je voor aanmelding zeker weten wat wel en niet kan? Neem dan contact met ons op.

Welke handelingen kan ik verwachten tijdens een verblijf in de kliniek?

Tijdens je deelname kun je veel standaard terugkerende handelingen verwachten. Denk hierbij aan bloedafname, een ECG (hartfilmpje), hartslag- en bloeddrukmetingen en fysiek onderzoek van de arts indien nodig. Daarnaast kan elk onderzoek nog om specifieke handelingen vragen, zoals een EEG (hersenfilmpje) of MRI (bodyscan). Dit wordt altijd specifiek benoemd op de website en in de uitgebreide informatie die je van ons ontvangt wanneer je gaat deelnemen. Klik hier voor een voorbeeld van hoe een dag eruit ziet.

Kan ik stoppen wanneer ik wil?

Absoluut; de keuze voor je deelname is geheel vrijwillig. Wanneer je tijdens het verblijf in de kliniek om wat voor reden dan ook besluit je deelname te stoppen, kun je de kliniek direct verlaten na het zien van de arts. (Je krijgt dan niet de volledige vergoeding, maar naar rato uitbetaald.)

Mag ik bij noodgevallen tijdelijk de kliniek verlaten, om later weer terug te komen?

Nee. Je mag op elk moment je deelname stoppen en de kliniek verlaten. Het is echter niet mogelijk om daarna weer terug te komen. Dit in verband van de continuïteit en kwaliteit van het onderzoek.

Kan ik sporten tijdens mijn verblijf?

Net als het eten vindt ook beweging deels ‘gecontroleerd’ plaats, dat wil zeggen dat alle externe elementen en omgevingsfactoren gelijk moeten zijn voor alle deelnemers. Dit betekent dat je niet vrij en zelfstandig mag sporten (zoals fitnessen). Voor de nodige frisse lucht en beweging gaan we wel regelmatig naar buiten en wandelen we.

Wanneer word ik geïnformeerd over het middel dat ik heb gekregen?

Een half jaar nadat het onderzoek volledig is afgerond mogen wij vrijgeven of je het te onderzoeken middel of een placebo hebt gekregen. Een onderzoek is vaak opgedeeld in verschillende groepen, verspreid over een langere periode. Heb je meegedaan aan de eerste groep van het onderzoek, dan kan het dus zijn dat je iets langer moet wachten (het onderzoek is pas afgesloten als alle groepen zijn afgerond).

Kan ik de nacht voordat het onderzoek begint al bij QPS overnachten?

Helaas niet: in die kliniek is dan vaak nog een ander onderzoek gaande, waarvoor er deelnemers verblijven en de bedden bezet zijn. Is het niet mogelijk om op de dag zelf te reizen, bijvoorbeeld door de afstand en reistijd, dan raden we aan een in een hotel of B&B te overnachten. Kosten hiervoor worden niet vergoed.

Is er altijd medisch personeel aanwezig?

Ja, ons (medisch) personeel is continu aanwezig tijdens jouw verblijf.

Selectieprocedure
Tijdens de onderzoeksperiode ben ik jarig en val ik nét buiten de leeftijdsgrens, kan ik dan nog meedoen?

De leeftijdsgrenzen van een onderzoek zijn vastgelegd in het onderzoeksprotocol. In de meeste gevallen gaat het om de leeftijd op het moment van je medische keuring. Geef het wel aan tijdens de telefonische intake en de medische keuring zelf, dan kunnen wij navraag doen bij de arts.

Wat betekent ‘reserve’ en kan ik mezelf opgeven als reserve?

Om er zeker van te zijn dat we met een volle groep het onderzoek kunnen starten nodigen wij meer mensen uit dan nodig zijn. Dit doen wij omdat het kan voorkomen dat iemand onverhoopt niet meer kan komen of omdat blijkt dat iemand niet meer aan de voorwaarden van het onderzoek voldoet. Bij aankomst hoor je of deelnemer of reserve bent, je kunt dit niet zelf kiezen. Ben je reserve, dan krijg je de volgende dag uitsluitsel. Als reserve krijg je wel een volledige reiskosten- en passende vergoeding. Deze reservevergoeding, wordt genoemd in het ICF dat je tekent bij je medische keuring.

Wat als de arts bepaalt dat ik reserve word?

Of je deelneemt of reserve wordt, wordt door de arts bepaald (in het kader van de kwaliteit van het onderzoek). Dit gebeurt na check-in in de kliniek, als iedereen een laatste check heeft doorlopen. Ben je reserve, dan verblijf je voor de zekerheid tot de eerste dosering in de kliniek. Hiervoor ontvang je (naast je reiskostenvergoeding) ook een zogenoemde ‘reservergoeding’. Deze reservevergoeding, wordt genoemd in het ICF dat je tekent bij je medische keuring.In de meeste gevallen kun je doorschuiven naar de volgende onderzoeksgroep of meedoen aan een ander onderzoek (afhankelijk van het startmoment vindt er een nieuwe medische keuring plaats).

Krijg ik als reserve voorrang in een nieuwe onderzoeksgroep?

Waar mogelijk wel. Zoals je misschien hebt gelezen, vindt er bij ontvangst in de kliniek een laatste check plaats op geschiktheid. Dan wordt ook willekeurig bepaald wie reserve is en wie deelnemer. Maar, kom jij uit een andere groep waar jij destijds werd aangewezen als reserve, dan krijg je nu voorrang op deelname; mits je net zo geschikt bent op basis van de laatste checks.

Mogen niet-Nederlands sprekende vrienden of kennissen deelnemen?

De eerste stappen zijn gezet: we rollen één voor één onderzoeken uit waarbij het mogelijk is deel te nemen aan geneesmiddelenonderzoek bij QPS als je geen Nederlands spreekt en begrijpt. Op de Engelstalige site vind je geselecteerde onderzoeken. De reden dat we hier voorzichtig mee zijn, is omdat het zeer belangrijk is dat je tijdens je deelname kunt aangeven hoe je je voelt en dat je de instructies van het personeel goed kunt opvolgen. We werken hard aan uitbreiding van Engelstalige onderzoeken, dus houd de site in de gaten.

Op basis van de medische keuring ben ik ongeschikt bevonden voor deelname. Moet ik nu contact opnemen met mijn huisarts voor verder onderzoek?

Mensen reageren vaak geschrokken als ze na de medische keuring ongeschikt blijken. We snappen de zorg, maar gelukkig is die nergens voor nodig: dat je ongeschikt bent, betekent alleen dat een of meerdere waardes niet overeenkomen met die van het protocol. Dat kan zoiets simpels zijn als een hartslag van 49 terwijl die minimaal 50 moet zijn, of het feit dat je meer glazen alcohol per week drinkt dan het protocol toestaat. Geen reden om je zorgen te maken dus, maar als je meer wilt weten over waarom je bent afgewezen, kun je daar per mail naar vragen. Mocht er echt iets zijn waar wij ons zorgen om maken, dan laten we je dat altijd weten en nemen we contact op met je huisarts.

Ik lees dat ik niet meer dan 4 keer per jaar mee mag doen. Hoe wordt dit gecontroleerd?

Dankzij het Europese systeem VCT wordt online bijgehouden aan hoeveel onderzoeken je hebt meegedaan en welke middelen daarin werden onderzocht. Zo voorkomen we dat je (per ongeluk of bewust) meer dan vier keer per jaar deelneemt. Daarnaast kunnen we er op deze manier zeker van zijn dat een mogelijk geneesmiddel van je vorige onderzoek, de resultaten van een volgend onderzoek niet beïnvloeden. Beiden zaken zijn belangrijk voor jouw veiligheid en de kwaliteit van het onderzoek.

Geneesmiddelenonderzoek en werk/verblijfsvergunningen, hoe zit dat?

De vergoeding die je krijgt voor je deelname aan geneesmiddelenonderzoek wordt in Nederland gezien als inkomsten uit werk. Dit houdt in dat als niet Nederlander dezelfde regels gelden voor deelname aan geneesmiddelenonderzoek dan voor elk ander werk. Ben je een staatsburger van een lidstaat van de Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein, IJsland of Zwitserland dan mag je vrij werken in Nederland en heb je geen vergunningen nodig. Als staatsburger van alle andere landen geldt dat je een Nederlandse verblijfsvergunning van het IND nodig hebt waar op staat: arbeid is vrij toegestaan. Een tewerkstellingsvergunning (twv) of gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (gvva) zijn niet geldig voor deelname. Deze worden door de werkgever aangevraagd en zijn dan ook alleen geldig voor het werk waarvoor ze zijn aangevraagd.

Overig
Ik heb een compliment of klacht, waar kan ik terecht?

We doen ons best je deelname zo fijn mogelijk te maken en staan altijd open voor verbeteringen. Heb je een vraag of suggestie? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. Klachten indienen kan per mail naar [email protected].

Ben je tevreden? Vertel het ons én anderen, door een review achter te laten op klantenvertellen.nl.

COVID-19 en je deelname

In samenwerking met de overheid en de Medisch Ethische Toetsingscommissie is ons geneesmiddelenonderzoek geheel "corona-proof". Onze kliniek is aangepast en wij volgen de laatste maatregelen op de voet.

Wat betekent dit voor jou?

  • Deelname aan de onderzoeken is alleen mogelijk als je gezond bent.
  • Je mag alleen komen als je geen symptomen heeft die op corona zouden kunnen duiden.

Bij deelname aan een onderzoek bij QPS, zal je bij binnenkomst getest worden op COVID-19. Daarnaast moet je ook rekening houden met iets aangepaste regels in onze kliniek zodat deelname voor iedereen veilig is.

Wij willen je vragen de verdere aangegeven richtlijnen en instructies van het personeel op te volgen.

Is er vanuit de overheid onafhankelijke informatie beschikbaar over geneesmiddelenonderzoek?
Mijn vraag en antwoord staat er niet tussen, waar kan ik terecht?

Op onze contactpagina vind je de contactgegevens en uitleg wanneer je het best kunt bellen of mailen.

Geneesmiddelenonderzoek bij QPS
Ik overweeg deelname aan een onderzoek waar staat dat een radioactief middel wordt gebruikt, is dat gevaarlijk?

We snappen je ongerustheid, maar kunnen je geruststellen: de hoeveelheid straling is minimaal. Sterker nog: vlieg je op en neer van Amsterdam naar New York, dan word je in veel gevallen aan meer straling blootgesteld. Bekijk de uitleg over het gebruik van radioactieve straling.

Wie doen er zoal mee aan geneesmiddelenonderzoek bij QPS?

Allerlei soorten mensen! Deelnemers zijn minimaal 18 jaar en maximaal een jaar of 70. In de kliniek verblijven studenten, ondernemers die remote werken, volwassenen en senioren. Sommigen doen sporadisch mee, anderen vier keer per jaar. Samen maken ze er vooral een gezellig verblijf van.

Waarom worden de medicijnen getest op gezonde mensen?

Het onderzoek dat we doen, richt zich niet zozeer op de werking van het middel, maar op de verdraagzaamheid en de mogelijke bijwerkingen. Dat betekent dat artsen onderzoeken hoe jouw lichaam reageert op het middel en een bepaalde dosering.

Zijn deelnemers tevreden over QPS?

Ja. Jazeker, deelnemers beoordelen ons gemiddeld met een 9,1. Lees hier hun ervaringen.

Kom in contact
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hilma klinisch verpleegkundige QPS geneesmiddelenonderzoek
Hilma Hamming
Klinisch verpleegkundige sinds 2008
"In principe hoef je alleen maar een paar setjes schone kleren en toiletspulletjes mee te nemen. De rest is hier. Zoveel schone handdoeken als je maar wilt, een opgemaakt bed, ontbijtjes, lunch en diner. Sommige deelnemers nemen een playstation of eigen bordspelletjes mee, maar ook daarvan hebben we er genoeg!"