Een dag in de QPS kliniek

Wat kan ik verwachten?

Vraag je je af hoe een dag in een kliniek eruitziet? Je bent niet de enige! Wanneer je voor de eerste keer deelneemt aan geneesmiddelenonderzoek (bij QPS) is er veel te ontdekken. Hoe besteed je je tijd, hoe leuk zijn de andere deelnemers, hoe vriendelijk zijn de artsen en het verpleegkundig personeel? Maar dus ook: Wat wordt er van je verwacht?

Een dag in een kliniek verschilt per onderzoek, maar een aantal elementen komen eigenlijk altijd wel terug. We schetsen een voorbeeldsituatie en nemen je zo mee in een verblijfsperiode bij ons in de kliniek. Hoe jouw daadwerkelijke onderzoeksperiode eruit ziet? Dat hangt af van het onderzoek waaraan je deelneemt en wordt uitgelegd bij ontvangst in de kliniek. Want daar begint het altijd mee…

Drie deelnemers spelen samen tafelvoetbal in de QPS kliniek
Drie deelnemers spelen samen tafelvoetbal in de QPS kliniek

Ontvangst in de kliniek

Elk verblijf begint met een warm welkom. Nadat jij je hebt gesetteld leggen de artsen en verpleegkundigen nog even kort het onderzoek uit, doen wat laatste checks en willekeurig wordt bepaald wie reserve is en wie deelnemer wordt. Word je aangewezen als reserve, dan blijf je voor de zekerheid tot en met de eerste dosering : het moment waarop het te onderzoeken medicijn wordt toegediend. Mocht er toch nog iemand uitvallen - bijvoorbeeld omdat iemand zich niet aan restricties heeft gehouden en niet meer geschikt is – dan ben je plaatsvervangend deelnemer. Zo niet, dan mag je na de eerste dosering naar huis. Ben je aangewezen als deelnemer en zit de eerste dosering erop? Dan is je deelname aan het onderzoek officieel begonnen!

Nick vertelt hoe positief hij zijn verblijf bij QPS heeft ervaren

50.000+
deelnemers aan onderzoeken in NL per jaar
97%
van onze deelnemers beveelt QPS aan
€220,-
gemiddelde vergoeding per dag

Twee soorten dagen

Tijdens de verblijfsperiode onderscheiden we twee soorten dagen. Een zogenoemde ‘prikdag’ en een reguliere dag. We leggen het verschil uit:

  • Een prikdag

    Dit is een dag waarop we het mogelijke geneesmiddel voor het eerst toedienen , waarna er regelmatig bloed wordt afgenomen. We hoeven echter maar één keer echt te prikken, voor het aanleggen van een verblijfscanule. Via dit buisje kunnen we daarna telkens bloed afnemen.

  • Een reguliere dag

    De dag waarop er gekeken wordt naar hoe je op het middel reageert en we af en toe bloed afnemen en andere waardes meten zoals je hartslag. Dit zijn rustige dagen waarop je veel tijd voor jezelf hebt.

Deelnemer ligt in bed terwijl arts vragen stelt in de QPS kliniek.
Heb je vragen?

Heb je nog andere vragen over je verblijf in de kliniek? Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Een prikdag

De dagen in de kliniek starten vaak net even anders dan je thuis gewend bent. Niet met je ontbijt, maar met het checken van een aantal essentiële zaken. Naast jouw gezondheid, die we controleren aan de hand van je vitale functies en een kort gesprekje, checken we ook de verblijfscanule. We nemen wat bloed af en in afwachting van de dosering kun jij gewoon ontspannen op bed. Na de (eerste) dosering checken we opnieuw je vitale functies en nemen we één keer of vaker bloed af. Daarnaast maken we een aantal ECG’s.

Na de dosering blijf je nog een tijdje nuchter, maar vaak kun je een paar uur later lunchen. Er is meer dan genoeg om uit te kiezen! Zoet en hartig, voldoende fruit en yoghurt en keuze uit diverse soorten brood, crackers of beschuit. De deelnemers lunchen vaak samen. Wel zo gezellig!

De middag verloopt rustig. Er zijn meerdere momenten waarop we opnieuw bloed afnemen, maar tussendoor is het vooral ontspannen. Je krijgt een middagsnack zoals rauwkost of een mueslireep en rond 19.00 uur gaan we aan tafel voor het diner. De laatste welzijnscheck doen we rond 22.00 uur. Dan is er ook een snack voor wie er zin in heeft. Na een laatste controle van de verblijfscanule is het rond 23.00 uur tijd voor bed.

Deelnemer ligt in bed terwijl arts vragen stelt in de QPS kliniek.

Een reguliere dag

Net als de doseerdag, begint een reguliere dag ook met checken van de verblijfscanule, het meten van waardes en we bespreken hoe jij je voelt. Zitten alle medische handelingen erop, dan staat het ontbijt voor je klaar. Net als de lunch een uitgebreide selectie en voor elk wat wils. Op een reguliere dag in de kliniek nemen we vaak ‘s ochtends en ‘s avonds laat bloed af. Daar tussenin ben je (binnen de kaders van het onderzoek) grotendeels vrij om je tijd in te vullen zoals jij wilt. De eetmomenten zijn op allebei de dagen rond dezelfde tijden.

De afronding

Aan alles komt een eind, zo ook jouw verblijf in de kliniek. Na dagen van spelletjes, Netflix, gamen, boeken lezen en studeren of werken, maak je je klaar voor vertrek. De verblijfsperiode is daarmee afgerond, het onderzoek nog niet helemaal. Na je verblijf in de kliniek volgen mogelijk nog ambulante bezoeken (ook wel ‘terugkomdagen’) en een nakeuring. Hiervoor kom je naar Groningen. Direct na de controle mag je weer naar huis.

Deelnemers zitten aan tafel te ontbijten in de QPS kliniek
Deelnemers zitten aan tafel te ontbijten in de QPS kliniek
Voorbeeld prikdag
Tijd Handeling
8:00

Het doorspuiten of controleren van de verblijfscanule (een infuusnaald met daaraan een buisje zodat er bloed afgetapt kan worden)

8:00

Je mag (tot 12.00 uur) geen water drinken

9:00

We checken je vitale functies (Bloeddruk, pols (hartslag), temperatuur)

9:00

We maken een welzijnsrapportage (Hoe voel je je, ervaar je afwijkende dingen?)

9:30

Bloedafname

9:55

Dubbelcheck (extra check of je geschikt bent) en randomisatie (het willekeurig en blind bepalen wie deelnemer en reserve wordt, en of je het middel of een placebo krijgt)

Check pre-dose handelingen

10:00

Dosering

10:00

Bloedafname

11:00

Welzijnsrapportage

12:00

Je mag weer water drinken

12:00

Bloedafname

14:00

Bloedafname

14:00

We maken drie ECG’s

14:00

Welzijnsrapportage

14:00

Lunch (brood met beleg, water of thee, vers fruit)

16:00

Bloedafname

16:00

Middagsnack (groentesnack, mueslireep)

18:00

Bloedafname & welzijnsrapportage

19:00

Diner (aardappelen, groente en vlees(vervanger))

22:00

Bloedafname & welzijnsrapportage

22:00

Avondsnack (thee en koekje)

23:00

Doorspuiten en controleren van de verblijscanule

Voorbeeld reguliere dag
Tijd Handeling
8:00

Het doorspuiten of controleren van de verblijfscanule

10:00

Bloedafname en controle van vitale functies

10:00

Welzijnsrapportage

10:00

Ontbijt (direct na medische handeling)

13:00

Lunch

14:00

Welzijnsrapportage

15:00

Middagsnack

18:00

Diner

21:30

Avondsnack

22:00

Bloedafname

23:00

Welzijnsrapportage

Wie wil jij helpen?

Bekijk de onderzoeken en kies zelf

Met een beetje van je tijd, kun je het leven van mensen met een aandoening misschien wel een heel stuk beter maken. Samen met onze deelnemers onderzoeken we bij QPS mogelijk nieuwe medicijnen voor miljoenen patiënten wereldwijd. Naast je belangrijke maatschappelijke bijdrage, zijn er meer redenen om deel te nemen:

  • Je hebt veel tijd voor jezelf
  • Je verblijft in de gezellige QPS kliniek
  • Je ontvangt zo’n €200 vergoeding per dag
“Ik heb me tijdens mijn verblijf altijd op m’n gemak en veilig gevoeld.”
Erik review QPS
Erik, deelnemer okt '21
“Ik heb me ontzettend vermaakt met alle andere deelnemers. De tijd vloog voorbij.”
Manon review QPS
Manon, deelnemer apr '22