Oudere deelneemster zit op de rand van het bed in de QPS kliniek
Geneesmiddelenonderzoek iets voor jou?
Kom met ons in contact of meld je vrijblijvend aan voor onze onderzoeken.
28 feb 2023 Veiligheid

Waarom is geneesmiddelenonderzoek belangrijk?

Waarom is geneesmiddelenonderzoek belangrijk? Polio is zo goed als uitgeroeid, ook mazelen en tuberculose zijn een stuk minder bedreigend dan ze ooit waren. Zoals Policy & Medicine uitlegt, is geen van deze verschrikkelijke ziektes vanzelf verdwenen. De inspanningen van de medische wetenschap heeft de dodelijkheid en schadelijkheid van deze ziektes door onbehandelde infectie een halt toegeroepen. In het geval van polio was dit een gerandomiseerd onderzoek naar het Salk-poliovaccin onder schoolkinderen, gevolgd door aanvullende onderzoeken naar orale vaccins. Voor de mazelen is dankzij klinische onderzoeken een vaccin ontwikkeld. Voor tuberculose heeft klinisch onderzoek de basis gelegd voor het beleid dat nog altijd wordt gevoerd.

Klinisch onderzoek maakt duidelijk een verschil. Stel je eens voor hoeveel levens er gered zijn met alleen al het werk rond polio, mazelen en tuberculose. Denk eens aan hoeveel mensen een chronische beperking bespaard is gebleven, en aan de emotionele impact op hun familie en vrienden. Natuurlijk is klinisch onderzoek niet alleen gericht op deze drie ziektes. De invloed ervan strekt zich veel verder uit. Er zijn vele redenen waarom klinisch onderzoek belangrijk werk is.

1. Het biedt nieuwe hulpmiddelen voor betere zorg

Waarom is klinisch onderzoek belangrijk voor de dagelijkse basiszorg?

Het is een manier om ideeën uit te proberen onder gecontroleerde omstandigheden en om gegevens te bestuderen om naar patronen te zoeken. Na verloop van tijd kan dit werk leiden tot nieuwe hulpmiddelen voor artsen, die de kwaliteit van de patiëntenzorg overal verbeteren. Zoals de Foundation to Fight H-ABC schrijft, is met ontdekkingen uit geneesmiddelenonderzoek onder andere het volgende bereikt:

  • Vaccins
  • Verbeterde medische procedures en beleid
  • Behandelingen voor diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en andere ziekten
  • Diagnostische tests zoals röntgenfoto's, MRI- en CT-scans
Zes deelnemers hebben tijd voor zichzelf en liggen in bed in de QPS kliniek.

2. Het heeft een grote impact

Veel mensen hebben wel een verhaal over een arts die een verschil heeft gemaakt voor henzelf of een familielid. Maar hoeveel mensen kan een arts per dag zien? En hoeveel mensen kunnen geholpen worden met een medicijn, diagnostisch hulpmiddel of test? Het is ontzettend veel werk om een medicijn of medisch apparaat klinisch te onderzoeken. Er is enorm veel aandacht voor veiligheid en er zijn strenge regels om de deelnemers te beschermen en de integriteit van elk onderzoek te waarborgen. Maar de kans op een positieve impact is aanwezig en die impact kan gigantisch zijn.

3. De veiligheid wordt ermee getest

Voordat een nieuw product op de markt wordt gebracht, moet het meerdere testfases hebben doorlopen. In veel gevallen wordt het onder verschillende omstandigheden getest. Denk bijvoorbeeld aan verschillende doseringen, verschillende groepen, of inname met of zonder voedsel. Sommige tests zijn blind, waarbij de deelnemers en/of onderzoekers niet weten wie het actieve middel krijgt. Er wordt dan gebruikgemaakt van een controlegroep. Alle resultaten worden nauwkeurig gecontroleerd voordat onderzoekers verdergaan met de volgende stap. Dit soort onderzoek kost tijd, maar zorgt er wel voor dat de producten die worden vrijgegeven voor gebruik veilig en effectief zijn.

4. Er wordt informatie mee verzameld

Niet alle geneesmiddelenonderzoeken zijn bedoeld om een product of medicijn te testen. Met sommige observationele onderzoeken wordt informatie verzameld over mensen met een bepaalde ziekte, of wordt een groep mensen gedurende een bepaalde periode gevolgd om meer te weten te komen over gedrag en gezondheid. Deze informatie die door onderzoekers wordt verzameld, kan worden gebruikt om toekomstig onderzoek vorm te geven en nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

5. Het voorkomt dat vooroordelen een rol gaan spelen

Artsen zijn mensen. Net als alle anderen, ontwikkelen zij gewoontes en voorkeuren. Dat kan het lastig maken om echt te weten welke medicijnen het beste werken voor welke patiënten. Geneesmiddelenonderzoek beperkt het giswerk door duidelijke, onbevooroordeelde bewijzen te leveren waarop medische professionals hun keuze voor behandelopties kunnen baseren.

Conclusie: Waarom is geneesmiddelenonderzoek belangrijk?

Geneesmiddelenonderzoek is belangrijk omdat het een essentieel onderdeel is van het zorgstelsel. De vrijwilligers die zich aanmelden voor deelname zijn onmisbaar. Mede door hun inspanningen kan vooruitgang worden geboekt waarmee levens worden gered. 

Wil jij ook graag helpen naar de ontwikkeling van mogelijk nieuwe geneesmiddelen? Bekijk hier onze huidige onderzoeken.

Huidige onderzoeken

Geneesmiddelenonderzoek iets voor jou?
Kom met ons in contact of meld je vrijblijvend aan voor onze onderzoeken.