Oudere deelneemster zit op de rand van het bed in de QPS kliniek

Voor patiënten met Alzheimer

De gevolgen van Alzheimer zijn niet alleen groot voor patiënten en hun naasten, maar ook voor de hele maatschappij. Volgens de prognoses zijn er over 25 jaar meer dan een half miljoen mensen met dementie. In 70% van de gevallen is Alzheimer daar de oorzaak van.

Vanwege de gevolgen van Alzheimer is het van groot belang dat we een medicijn vinden dat de ziekte vertraagt of zelfs stopt. De medicijnen die nu beschikbaar zijn, verlichten namelijk alleen de symptomen. Om ook nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen die de ziekte daadwerkelijk stoppen, moet er nog veel Alzheimer onderzoek gedaan worden. Daarbij zijn vrijwilligers die deze medicijnen willen testen een onmisbare schakel. Nadat een medicijn door gezonde vrijwilligers is getest, is het erg belangrijk dat het getest wordt door mensen die een lichte vorm van Alzheimer hebben.

“Alles was uitstekend geregeld, de verpleegkundigen creëerden een gezellige en huiselijk sfeer. Zoals ik jullie al persoonlijk heb gezegd wil ik bij deze jullie nogmaals heel hartelijk bedanken. Jullie zijn kanjers!!!”
Nico QPS deelnemer review
Nico, deelnemer okt '21
“Vanaf binnenkomst voelde ik me welkom en gedurende het verblijf bleef ik het gevoel houden dat ik goed in de gaten gehouden werd. Ik vond het heerlijk om een paar dagen alle tijd te hebben in de wetenschap dat ik er een goed doel mee dien.”
Carin review QPS
Carin, deelnemer jan '22
“Het was een hele leuke ervaring, personeel was super vriendelijk en alles werd heel goed uitgelegd. De artsen en verpleging nam altijd de moeite om elke stap uitgebreid uit te leggen en je gerust te stellen. Ik ga het zeker weer doen. ”
Patricia review QPS
Patricia, deelnemer jan '23
50.000+
deelnemers aan onderzoeken in NL per jaar
97%
van onze deelnemers beveelt QPS aan
€220,-
gemiddelde vergoeding per dag

Waarom deelnemen bij QPS?

Een beter leven voor patiënten wereldwijd - daarom helpt u mee:

Met behulp van Alzheimer patiënten kunnen we nauwkeurig de werking van een mogelijk geneesmiddel onderzoeken. Een belangrijke stap in een beter leven voor patiënten wereldwijd. Redenen om deel te nemen aan een onderzoeken zijn voor onze deelnemers bijvoorbeeld:

  • Een beter leven voor een ander en uzelf. We onderzoeken medicijnen die een aandoening tegengaan, maar ook symptomen bestrijden. U helpt toekomstige patiënten Alzheimer en misschien uzelf. 
  • Een gevoel van voldoening. Een aandoening kunt u het gevoel geven minder mee te kunnen draaien in de maatschappij. Op deze manier levert u juist een enorm belangrijke bijdrage.
  • Een passende vergoeding. Dit is gebaseerd op basis van de duur van het verblijf en onderzoekshandelingen en heeft niets te maken met een eventueel risico.

Hoe werkt deelnemen aan een Alzheimer onderzoek?

Onze kliniek is specifiek ingericht voor onderzoeken bij patiënten. Er is een vast team dat gespecialiseerd en getraind is om met het ziektebeeld van Alzheimer om te gaan en deelnemers optimaal te begeleiden. Tussen de onderzoeken door kunt u bij ons blijven, zodat u niet steeds hoeft te reizen. U verblijft niet in vervelende ziekenhuiskamers, maar in fijne kamers met alle voorzieningen die u nodig heeft. We doen ons best uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Wat gebeurt er voordat u kunt meedoen?

U ontvangt uitgebreide informatie, waarin alles over het onderzoek nog eens duidelijk uitgelegd staat.

  • We nemen telefonisch contact met u op om het onderzoek met u door te spreken en alles goed uit te leggen. In dit gesprek is er voldoende ruimte voor al uw vragen. Ook stellen we u vragen om te bepalen of u inderdaad mee kunt doen aan het onderzoek.
  • U doorloopt een medische keuring op onze locatie in Groningen. Dit onderzoek duurt een paar uur.
  • U maakt kennis met een van onze specialisten en krijgt een rondleiding door de kliniek. Zo weet u van tevoren precies wat u kunt verwachten.
vrouw in qps kliniek op een bank buiten

Meer succes in een vroeg stadium

Heeft u Alzheimer in een vroeg stadium?

Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat ze in de beginfase van de ziekte meer invloed kunnen uitoefenen dan in een later stadium, wat de kans op succesvolle behandelingen groter maakt. Daarom worden steeds meer medicijnen getest door patiënten in vroege stadia van dementie.

Helaas is het vinden van vrijwilligers in deze groep erg moeilijk, omdat er meestal nog geen symptomen van dementie zijn. De hersenschade bij dementie begint soms al 20 jaar voordat de eerste klachten ontstaan. Helaas verlopen Alzheimer-onderzoeken door het tekort aan vrijwilligers dan ook erg langzaam.

Ondanks dat er in de afgelopen jaren veel onderzoeken zijn mislukt, hebben deze onderzoeken wel interessante inzichten opgeleverd. Zo lijkt de ziekte niet te stoppen als er al veel schade is en blijken er veel meer varianten van dementie te zijn dan eerder gedacht.

QPS wil door middel van geneesmiddelenonderzoek een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de ziekte van Alzheimer. Het bestrijden van de ziekte is 1 van de grootste uitdagingen van onze tijd, onder andere vanwege de grote aantallen patiënten en verder toenemende vergrijzing. QPS doet al jarenlang onderzoek naar mogelijk nieuwe geneesmiddelen tegen Alzheimer en levert zo een bijdrage aan het oplossen van de problemen die de ziekte veroorzaakt

vrouw in qps kliniek op een bank buiten

Onderzoeken voor Alzheimer patiënten

Voor deze onderzoeken zoeken we patiënten

Help mee Alzheimer te bestrijden

Geneesmiddelenonderzoek naar mogelijk nieuwe Alzheimer-medicijnen is ingewikkeld en daarom niet voor elke organisatie weggelegd. Met onze jarenlange ervaring, specialistische kennis en aangepaste kliniek kan QPS deze complexiteit aan. We zien het als onze missie om een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mogelijk nieuwe Alzheimer-medicijnen.

Welke stappen zetten we in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen?

Stap 1: Onderzoekers proberen de ziekteprocessen te begrijpen, zodat ze weten waarop ze kunnen proberen in te grijpen.

Stap 2: Door met behulp van de computer een model te maken waarmee we de werkelijkheid kunnen nabootsen kunnen we situaties verder bekijken en onderzoeken. Omdat er geen proefdieren of mensen aan te pas komen, kunnen onderzoekers vrijuit experimenteren.

Stap 3: In deze stap wordt gekeken of een nieuwe stof werkt en veilig is. Hier worden vooralsnog proefdieren voor gebruikt, omdat er helaas nog geen alternatief is.

Stap 4: Als de stof werkt en veilig is voor dieren, kan het getest worden door mensen.

Het testen in de laatste stap gebeurt in 3 fasen.

  • In fase 1 wordt vooral getest op de veiligheid en verdraagbaarheid van het mogelijk nieuwe medicijn. Dit gebeurt bij gezonde mensen die vrijwillig meedoen aan een onderzoek.
  • In fase 2 wordt de optimale dosering getest bij een kleine groep patiënten.
  • In fase 3 wordt de werkzaamheid op grote schaal getest. Duizenden patiënten, verspreid over meerdere landen, krijgen dan het mogelijk nieuwe medicijn of een placebo toegediend, zodat de werkzaamheid aangetoond kan worden. Soms vergelijken we het mogelijk nieuwe medicijn ook met een medicijn dat al op de markt is.

Voordat het medicijn verkrijgbaar is, is er dus al enorm veel gebeurd en getest. Met de onmisbare hulp van mensen die vrijwillig meedoen aan een onderzoek kunnen we ook de laatste stap voltooien en mogelijk nieuwe geneesmiddelen op de markt brengen.

Geen patiënt? Dan kunt u ook helpen!

Bent u geen patiënt, dan kunt u alsnog meehelpen aan geneesmiddelenonderzoek. Voor onderzoek naar de verdraagzaamheid van een mogelijk geneesmiddel zoeken we namelijk juist veel gezonde deelnemers. Draag een steentje bij, geniet van tijd voor uzelf en krijg een fijne vergoeding. Bekijk hier alle onderzoeken voor gezonde deelnemers.

Veel gestelde vragen
Ben ik geschikt om mee te helpen aan onderzoek naar mogelijk nieuwe medicijnen tegen Alzheimer?

Dat verschilt per onderzoek, maar meestal zoeken we patiënten die in de beginfase van de ziekte van Alzheimer zitten. Op de onderzoekspagina staan alle voorwaarden, maar u kunt ons ook even bellen: 050-8200483

Kan ik zelf profijt hebben van de medicijnen die ik ga testen?

Die kans bestaat, maar dat kunnen we u niet garanderen. Tijdens het onderzoek kan er wel aanvullende diagnostiek verricht worden, wat een voordeel voor u kan zijn. 

Wat gebeurt er nadat ik me heb aangemeld voor een onderzoek?

Dat verschilt per onderzoek. Meestal doen we eerst een telefonische intake. Daarna plannen we een medische keuring, die uit 1 of meerdere bezoeken bestaat. Als alle resultaten in orde zijn, kunt u deelnemen aan het onderzoek.

Waar is de financiële vergoeding op gebaseerd?

De vergoeding is gebaseerd op uw tijdsinvestering en het aantal medische handelingen dat we verrichten. Het heeft niets te maken met het risico.

Ik gebruik al andere medicijnen, kan ik deze blijven gebruiken?

Dat verschilt per onderzoek. U kunt zich sowieso aanmelden, dan bespreken we uw specifieke situatie tijdens de telefonische intake.

Ik ben onder behandeling bij een specialist. Gaat dit tijdens het medicijnonderzoek door of neemt QPS dit over?

We overleggen met u en uw behandelend arts om uw huidige behandeling af te stemmen op deelname aan het Alzheimer onderzoek.

Kan ik kiezen aan welk onderzoeken naar Alzheimer-medicijnen ik meedoe?

Als u voldoet aan de voorwaarden, kunt u zelf weten aan welk onderzoek u meedoet.

Kan het zijn dat ik een placebo toegediend krijg?

Ja, die kans bestaat. Zo kunnen we namelijk bewijzen wat de werkzaamheid van het medicijn is.

Geneesmiddelenonderzoek iets voor jou?
Kom met ons in contact of meld je vrijblijvend aan voor onze onderzoeken.